Säädöskielen ymmärtäminen -hankkeen loppuraportti on ilmestynyt. Osana valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaa toteutettu hanke tutki, miten erilaiset lukijaryhmät ymmärtävät suomen- ja ruotsinkielisiä säädöstekstejä ja mitkä säädöskielen ominaisuudet estävät ja mitkä edistävät säädösten ymmärtämistä. Tutkittavia ryhmiä olivat muun muassa juristit, muut asiantuntijat ja maallikot.

Lyhyet virkkeet ja tutut sanat helpottavat

Odotuksenmukaisesti juristit ymmärtävät säädöskieltä parhaiten, mutta myös he pitävät säädöksiä vaikeina ja raskaslukuisina. Jos lukijalla ei ole juridista koulutusta, ymmärtäminen on vaikeampaa.

Lukemista vaikeuttavat etenkin pitkät ja mutkikkaat virkkeet, viittaukset ja termit. Ymmärtämistä helpottavina piirteinä mainittiin lyhyet virkkeet, tutut sanat ja luetelmat. Ruotsinkieliset pitävät termejä vaikeuttavana piirteenä selvästi useammin kuin suomenkieliset.

Kohti ymmärrettävämpää säädöskieltä

Kysely- ja käytettävyystutkimuksen perusteella tutkijat esittävät viisi suositusta, joiden avulla säädöskieltä ja sen ymmärtämistä voidaan parantaa:

  1. Lisätään ymmärrettävyyden arviointi säädösten vaikutusarviointiin.
  2. Arvioidaan säädösten ymmärrettävyyttä lainvalmistelussa käytettävyystestauksen avulla.
  3. Jatketaan säädöskielen lähentämistä yleiskieleen.
  4. Tarjotaan tietoa säädöstekstien lukemisesta ja siinä käytettävistä apuneuvoista.
  5. Otetaan myös ruotsinkielinen säädösversio huomioon lainvalmisteluprosessin alusta asti.

”Säädöskielen ymmärrettävyyttä on syytä parantaa myös siksi, että säädöskielen ilmaukset siirtyvät usein sellaisinaan viranomaisten kansalaisille antamiin ohjeisiin ja päätöksiin”, sanoo hankkeen vastuullinen johtaja Salli Kankaanpää Kotimaisten kielten keskuksesta.

Tutkimushankkeen toteuttivat Kotimaisten kielten keskus, Helsingin yliopisto ja Varsovan yliopisto. Loppuraportti on luettavissa valtioneuvoston Tieto käyttöön -sivustolla. Valtioneuvoston sivuilla on myös lisätietoa hankkeesta ja sen tuloksista.


Jaa