Usein kuulee lauseen alkavan: ”sä teet” tai ”sinä teet”.  Nykyään kuulee valtavan paljon pronominia sinä tai , kun puhuja puhuu itsestään. Näitä pronomineja käytetään myös silloin, kun puhuja tarkoittaa jotain yleistä, minkä voisi paljon paremmin ilmaista tavallisella passiivilla.

Muistelen, että ennen tämä sä-puhe kuului lähinnä formulakuskien ja liikemiesten puheenparteen.  Nyt se tuntuu levinneen – ja leviää koko ajan enemmän – yleiseen puhekieleen. Se ei ole siis mikään nuorison käyttämä muoti-ilmaus. Ihmettelen, että myös vanhemmat ihmiset käyttävät yleisesti tällaista omituista ja suomen kielelle vierasta ilmausta.

Sä-puheessa on mielestäni jonkinlainen manipuloiva sävy: aivan kuin puhuja haluaisi asettaa kuulijan omaan asemaansa. Eikö suomen kielessä persoonapronomini sinä tarkoita yhtä ja tiettyä henkilöä? 

PENTTI TUUSULASTA


Terävästi-palstalla julkaistaan vierailevien kirjoittajien tekstejä ja Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää palautelomakkeella. Palstantekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa.

Jaa