Siirry sisältöön
Haku

Kotuksen uutiset 2024

16.9.2024 14.43

Suomen kielen nauhoitearkisto Unescon Maailman muisti -rekisteriin

”Arkisto on valtavan mittavan yhteistyön tulos.”

Suomen kansallinen Maailman muisti -komitea on 23. toukokuuta 2024 pidetyssä kokouksessaan päättänyt liittää Suomen kielen nauhoitearkiston (SKNA) osaksi Suomen kansallista Maailman muisti -rekisteriä. Päätös ja siihen liittyvät toimenpiteet parantavat aineistojen saavutettavuutta ja lisäävät nauhoitearkiston tunnettuutta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Unesco Memory of the World (Maailman Muisti) -ohjelman kansallisen rekisterin tunnus.
Päätös rekistetiin lisäämisestä antaa Kotukselle oikeuden käyttää Unescon Maailman Muisti -ohjelman kansallisen rekisterin tunnusta SKNA:n yhteydessä. Kuva: Unesco.

Kattava kuva puhutusta kielestä

Vuonna 1959 perustettu Suomen kielen nauhoitearkisto aloitti toimintansa osana Helsingin yliopiston suomen kielen laitosta. Toiminta siirrettiin 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa muutama vuosi aiemmin perustettuun Kotimaisten kielten keskukseen (Kotus).

Arkisto koostuu yli 24 000 tunnista eri aikoina ja eri formaateissa tallennettuja äänitteitä ja videoita. Tarkoituksena on kuvata mahdollisimman kattavasti suomen yleis- ja puhekieltä sekä muita Suomessa ja sen lähialueilla puhuttuja kieliä.

Erityisenä ansiona aineistokeruutyössä on pidetty sitä, että puhekielen eli pääasiallisesti suomen murteiden tallennustyötä on pyritty tekemään kaikissa suomenkielisissä pitäjissä. Kielenoppaat ovat saaneet puhua omalla kielellään ja vapaahkosti itselleen mielekkäistä aihepiireistä. Arkisto onkin rakentunut aarreaitaksi niin kielentutkijoille kuin paikallis-, suku- ja perinteentutkimuksellekin.  

Aineistoista tehtyjä digitaalisia kopioita voi tilata kuunneltavaksi kuka tahansa. Laajoja osia aineistoista on myös julkaistu avoimesti Kotuksen verkkosivuilla osana erilaisia julkaisuhankkeita. Aineistosta on tällä hetkellä digitoitu noin 80 %. Koko arkiston digitointi on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2026 aikana.

Suomen kielen nauhoitearkiston avokelanauhoja. Kuva: Sakari Korpikallio, Kotus.
Suomen kielen nauhoitearkiston avokelanauhoja. Kuva: Sakari Korpikallio, Kotus.

Yhteistä arkisto- ja kirjastoperintöä

Maailman muisti -ohjelmaa ylläpitää Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco. Ohjelman vision mukaan maailman arkisto- ja kirjastoperintö kuuluu kaikille. Ohjelman tavoitteena on helpottaa tämän perinnön suojelua, parantaa sen saavutettavuutta sekä lisätä tietoisuutta sen olemassaolosta ja merkityksestä.

Suomessa ohjelmaa organisoi kansallinen Maailman muisti -komitea. Kansalliseen rekisteriin on lisätty yhteensä 25 kohdetta. Neljä suomalaista kohdetta on lisätty lisäksi Maailman muisti -ohjelman kansainväliseen rekisteriin.

Uusien rekisteriin hyväksyttyjen kohteiden julkistamistilaisuus järjestettiin Kansallisarkistossa maanantaina 16. syyskuuta. Kotuksen johtaja Leena Nissilä totesi tilaisuudessa esittämissään kiitossanoissa pitävänsä tunnustusta erittäin merkittävänä niin kielen asemalle osana kulttuuriperinnön kokonaiskuvaa kuin Suomen kielen nauhoitearkistolle, suomen kielelle ja sen paikallismurteillekin.

Lisäksi tunnustus osoittaa Nissilän mukaan arvostusta kaikkia Kotuksen mittavia kieliaineistoja ja niiden kanssa työskennelleitä kohtaan. ”Suomen kielen nauhoitearkisto on valtavan mittavan yhteistyön tulos”, Nissilä totesi.

Kotimaisten kielten keskus onnittelee kaikkia muita rekisteriin valittujen aineistojen säilyttäjiä!

Lue lisää

Lisätietoja

Sakari Korpikallio, aineistonhallinnan ja viestinnän erityisasiantuntija
0295 333 267, sakari.korpikallio[ät]kotus.fi

Palaa otsikoihin