Mitä mahtaa tehdä portfoliokonsultti? Vastaus riippuu siitä, tarkkaileeko vastaaja maailmaa talouselämän vai opetusalan näkökulmasta.

Portfolio onkin hyvä esimerkki sanasta, joka on mukautunut aikaan ja ajan muuttuviin arvoihin. Kun kasinoajan kansalainen kanniskeli portfoliota, oli kyse osakesalkusta; portfoliokonsultilla tarkoitettiin tuolloin vain sijoitusneuvojaa. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin elinikäisen koulutuksen sisäistänyt opiskelija kokoaa portfolioonsa todistuksiaan ja työnäytteitään, opiskelutehtäviään ja muuta aineistoa, jonka avulla voi seurata omaa oppimistaan ja myöhemmin markkinoida itseään työnantajalle. Myös opettaja saattaa koota portfoliota parhaista työmenetelmistään ja projekteistaan. Hänen portfolionsa tarkoituksena on dokumentoida ammatillista etenemistä, kehittymistä opettajana, mutta se toimii myös eräänlaisena laajennettuna ansioluettelona. Ainakin Helsingin yliopisto järjestää kursseja, joilla opetetaan portfolion rakentamista. Tällaisen kurssin käynyt voi sittemmin toimia oman työpaikkansa portfoliokonsulttina.

Hienolta kuulostava portfolio osoittautuu käytännössä tavallisen näköiseksi mapiksi, siis kansioksi. Mistä vieras sana sitten on tullut? Ihan uutukainenhan se ei ole, vaan on esiintynyt vanhemmissa sivistyssanakirjoissa muodossa portfölji selitteenään yksinkertaisesti ’salkku’. Sana on lainautunut ruotsin kautta ranskasta, jossa porter tarkoittaa kantamista ja feuille lehteä tai arkkia sekä salkkua. Välillä koko portfoliota ei meillä tarvittu, vaan se katosi, kunnes palasi nykyisessä kirjoitusasussaan talousalan termiksi tarkoittamaan joko henkilön tai yhteisön omistamia arvopapereita.

Olennaista portfoliossa ei siis olekaan ulkoinen muoto – siis se, onko kyseessä nahkasalkku vai pahvimappi – vaan sisältö: arvopaperit. Ja niitähän saattavat olla monenlaiset muutkin paperit kuin osakekirjat. Portfolion sisältö kertoo omistajansa ansioista: valokuvamallin portfolio sisältää mahdollisimman edustavan kokoelman hänestä otettuja kuvia; samat kuvat valokuvaajan portfoliossa kertovat taidoista kameran takana.

Kun on kyse sijoitustodistuksista, portfolio on osakesalkku. Muissa yhteyksissä kannattaisi puhua näyte- tai työkansiosta. Tällöin asiasta ymmärtäisivät ainakin jotain myös ne, joilla itsellään ei vieläkään ole minkäänlaista portfoliota.


Kirjoitus on julkaistu Ajan sana -palstalla Hiidenkivi-lehdessä 3/1997.

Jaa