Lehdessä kerrottiin, että ruotsalaisilta alakoululaisilta kysyttiin yleisintä kalaa. Kalapuikko, vastasivat lapset.
Voisiko saman vastauksen saada meilläkin? Koska kotona ei nykyisin välttämättä ennen valmistamista tarvitse käsitellä kalaa, ei jouduta tekemisiin myöskään alan sanaston kanssa.
Ennen ruoaksi valmistamista kala perataan eli siitä poistetaan sisälmykset, usein myös suomut, evät, pää ja ruodot, joskus nahkakin. Kalojen lisäksi perataan myös esimerkiksi marjoja, sieniä, kasvimaata, ojaa ja koskea eli niistä poistetaan jotain tarpeetonta tai haitallista.
Kalan perkaamista sanotaan myös siivoamiseksi ja puhdistamiseksi, Itä-Suomessa puhdastamiseksi (murteessa ”puhastamiseksi”).
Kymenlaaksossa ja Kannaksella kaloja on vanhastaan ruokittu. Silloin ei kuitenkaan ole ripoteltu ruokaa akvaarioon, vaan perattu kaloja. Kyseessä on kyllä alkuperältään se sama ruokkia-sana, joka tarkoittaa ruoan antamista, syöttämistä, kotieläinten elättämistä. Sana ruokkia on germaanisperäinen laina, samasta lähteestä kuin esimerkiksi hoitamista, ruokkoamista, hevosen sukimista tarkoittava nykyruotsin rykta. Samaa alkuperää ovat myös suomen sanat ruoka ja ruokko.
Pieniä kaloja, etenkin muikkuja, perataan puhkomalla: kiduskaaren takana olevat evät puristetaan peukalon ja etusormen väliin ja repäistään irti, jolloin irtoavat myös kidukset ja sisälmykset. Tällaista perkuuta sanotaan murteissa myös muun muassa sormeamiseksi ja kiilaamiseksi.
Isot kalat, esimerkiksi lohi, verestetään säilyvyyden ja maun parantamiseksi. Tainnutetun kalan kurkkuun pistetään puukolla ja katkaistaan kidusvaltimo, jolloin veri vuotaa pois. Verestää on niin sanottu privatiiviverbi: se tarkoittaa veren poistamista. Verestää on monille varmaan tutumpi muunmerkityksisenä. Esimerkiksi verta tihkuvat ikenet ja punoittavat silmät verestävät. Muistia voidaan verestää eli virkistää ja kielitaitoa verestää eli elvyttää.
Poistoverbejä ovat lisäksi suomustaa ja suolistaa. Suolistaminen on tuttua myös metsästäjille, sillä esimerkiksi jänis, hirvi ja riistalintukin suolistetaan.
Arvokkainta ja hinnakkainta kalassa on mädin lisäksi selkäruodoton kylki eli filee. Fileiden irrottaminen on fileoimista eli fileeraamista. Sen tekee kätevästi ammattitaitoinen kalastaja, myyjä tai kokki, mutta ei sen oppiminen ole ylivoimaista edes uusavuttomalle kalapuikon paistajalle.
Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Kieli-ikkunassa 9.9.2007.