Niin suomen kuin muidenkin kielten uudissanat ovat sanaluokaltaan yleisimmin substantiiveja (odote, talviterassi). Kaukana perässä tulevat verbit (stailata) ja vielä kauempana adjektiivit (ihku ’ihana’). Sen sijaan pronominit ovat suljettu luokka, johon uusia sanoja ei synny: esimerkiksi se on ja pysyy. Murteittaista vaihtelua pronomineissa kyllä on, varsinkin persoonapronominissa minä, jonka jotkin murrevastineetkin ovat lähes yleiskieltä (mä, mie).
Slangissa ja yleensäkin puhekielessä minän tilalla käytetään usein sanoja meikä (lyhentymä meikäläisestä) ja meitsi. Ne ovat hakusanoina myös Kielitoimiston sanakirjassa, jonka tyylilajimerkintöjen mukaan meitsi on slangia, meikäläinen arkikieltä ja meikä leikillinen sana.
Niitä kaikkia voisi luonnehtia yhdellä sanalla puhekielisiksi, mutta koska puhekieltä käytetään kirjallisissakin yhteyksissä, sanat näkee usein myös kirjoitettuina. Meikä ja meitsi esiintyvät varsinkin Internetin keskustelupalstoilla sekä sähköposti- ja tekstiviesteissä. Räppärien eli rap-musiikin tekijöiden sanoituksissa ne myös ovat yleisiä. ”Rivi kerrallaan riimit meitsi hioo”, räppää Fintelligens.
Käyttämällä sanoja meikä ja meitsi saadaan pronominin ehkä hankalalta tuntuva taivutus yksinkertaistetuksi, samanlaiseksi kuin kolmannesta persoonasta puhuttaessa: ”meikä lähtee mukaan”; ”paikalla olivat Antti, Ville ja meitsi”. Joskus meikää käytetään monikossakin, jolloin sillä saadaan korvatuksi pronomini me ("kuka ottais meikät töihin?").
Kulttuurissamme on vanhastaan pidetty jotenkin epäsopivana ja itsekeskeisenä puhua kovin paljon minusta, mistä asenteesta on yhä merkkejä. ”Minän” välttämiseksi takavuosina omaksuttua kiertoilmausta ”allekirjoittanut” ei sentään enää yleensä käytetä kuin leikillisesti. Ennenhän kielenhuoltokirjoituksissa kehotettiin sanomaan suoraan minä eikä piiloutumaan ”allekirjoittaneen” taakse. Nykypäivän tuttavallisessa viestinnässä meitsi ja meikä saattavat joskus pelastaa, kun minä tuntuu liian juhlalliselta ja mä liian arkiselta (”meikään meni täydestä”).
Kirjoitus on julkaistu Ajan sana -palstalla Hiidenkivi-lehdessä 1/2008.