Suomen kahvinjuojakansalle kahvi ei ole enää vain kahvia, vaan tarjolla on monenmoista juomaa riippuen paahdosta, jauhatuksesta ja valmistustavasta. Teetäkin on joka lähtöön: teepensaan lehdistä valmistetaan mustan ja vihreän teen lisäksi myös valkoista teetä, ja teeksi sanotaan muidenkin kasvien lehdistä ja kukista valmistettuja, usein maustettuja haudutettuja juomia.

Teeihmiset ovat tutustuneet myös juomaan nimeltä chai (kiinasta latinalaistettu asu chá). Saatavilla on ainakin mustaa ja vihreää chaita, joissa teenlehdet on höystetty aniksella, neilikalla, kanelilla, inkiväärillä, kardemummalla tai muilla itämaisilla mausteilla. Kahviloissa tarjoillaan intialaisittain chaita maidon kera, chai lattea (aasialais-italialainen sanaliitto!), joka makeutetaan maustesiirapilla. Sanaa chai käytetään myös yhdyssanan määriteosana: Maistuisiko chai-tee?

Suomen murteissa on venäjän kielestä lainattu teetä merkitsevä sana saiju (tai saju, saaju, säijy, tsaiju, saikka), jonka alkulähteet ovat siellä missä chai-sanankin: pohjois- eli mandariinikiinassa. Sana tee taas on matkannut kieleemme läntistä tietä, ruotsin kielen kautta, ja sen alkukoti on eteläkiinalaisissa kielimuodoissa.


Julkaistu 29.3.2006 palstalla Sanasta sanasta – ajan sanojen taustaa (2005–2013).

Jaa