Eksoottisista keittiöistä uusimpia tuttavuuksia on korealainen keittiö. Jokaiseen korealaiseen ateriaan – myös aamiaiseen – kuuluu perinteisesti kimchi [äännetään kimtši], hapankaalia muistuttava lisuke. Erilaisia kimchi-reseptejä on vähintään kymmeniä, mutta sen perusraaka-aineena käytetään nykyään tavallisesti kiinankaalia. Suolavedessä liotetun kaalin lisäksi käymisastiaan lisätään muita vihanneksia (esimerkiksi sipuleita ja retiisejä), erilaisia mausteita (muun muassa chiliä) ja joskus myös kalaa, rapuja tai muita meren antimia. Ainesten annetaan käydä jääkaapissa muutaman päivän ajan.

Käymisprosessissa muodostuu orgaanisia happoja, jotka antavat ruoalle sen erikoisen aromin ja voimakkaan tuoksun. Hapokkuutensa vuoksi kimchi sopii parhaiten rasvaisten liharuokien lisukkeeksi. Kimchiä voidaan käyttää myös muun ruoan osana, esimerkiksi kimchikeitossa.

Kimchin tapaan vihanneksia on säilötty Koreassa jo noin 600-luvulta lähtien. Tällainen säilöntätapa oli tarpeen, jotta vihannesten vitamiinit ja mineraalit saatiin säilymään kylminä talvikuukausinakin, kun tuoreita vihanneksia ei ollut saatavilla.

Sana kimchi on luultavasti peräisin suolavihanneksia tarkoittavasta sanasta shimchae. Äänteellisten muutosten (shimchae > dimchae > kimchae > kimchi) myötä on päästy nykypäivän kimchi-muotoon. Kimchi-kirjoitusasun lisäksi sanaa voi eri kielissä tavata muun muassa muodoissa Kim Chi, Gimchi ja kimchee.

Yhdysvalloissa kimchi-sanalla on oma slangimerkityksensä. Sitä käytetään karkeahkon shit-sanan kiertoilmauksena kuvaannollisessa merkityksessä ’ongelma, vaikeus’. Tavallisin käyttöyhteys on fraasi "in deep kimchi" (’pahassa pulassa’), joka on tuttu varsinkin sotilasslangissa; monet yhdysvaltalaiset sotilaathan ovat palvelleet Etelä-Koreassa.


Julkaistu 19.1.2006 palstalla Sanasta sanasta – ajan sanojen taustaa (2005–2013).

Jaa