Runon ja suven päivä 6.7.
Eino Leinon muistoa kunnioitetaan omalla päivällä, runon ja suven päivällä. Sitä vietetään hänen syntymäpäivänään 6. heinäkuuta. Se on myös yleinen liputuspäivä.
Naistenviikko 18.–24.7.
Tällä akkain viikolla, ämmäviikolla almanakassa on pelkästään naisten nimiä: 18.7. Riikka; 19.7. Sari, Saara, Sara; 20.7. Marketta, Maarit, Reetta; 21.7. Johanna, Hanna; 22.7. Leena, Matleena, Leeni; 23.7. Olga, Oili; 24.7. Kristiina, Tiina, Kirsti. Ja uskomukset liittyvät tietysti säähän: ”Jos ei muulloin kesällä sada, kyllä akkain viikolla sataa.”
Jaakon päivä 25.7.
Jaakon päivää vietetään apostoli Jaakobin muistoksi. Kansanperinteen mukaan Jaakko päättää heinänteon: ”Hermannista heinään mennään ja Jaakosta viikate seinään” – ikävä kyllä myös uimisen ilon: ”Jaakko viskaa kylmän kiven järveen”.
Unikeonpäivä 27.7.
Unikeon päivää vietetään 27. heinäkuuta. Päivän vietto perustuu legendaan seitsemästä efesolaisesta miehestä, jotka paetessaan kristittyjen vainoja vuonna 249 nukahtivat luolaan lähes 200 vuodeksi.
Ensimmäinen maininta suomenkielisestä unikeonpäivästä on Hemmingin virsikirjan kalenterissa vuodelta 1652. Muissa kielissä puhutaan seitsemän nukkujan päivästä (sjusovardagen, Siebenschläfertag ja Sept Dormant´s l'ephese). Suomessa tätä muistopäivää vietettiin aluksi 26.6.
Naantalissa unikeonpäivää ryhdyttiin viettämään 1800-luvun loppupuolella kylpylävieraiden viihdyttämiseksi. Aamun sarastaessa lähdettiin äänekkäänä kulkueena kiertämään kaupunkia ja herättämään viimeisetkin nukkujat. Silloin tällöin joku sai herätyksen meressä. Perinne elvytettiin uudelleen1950-luvulla.
Vuodesta 1969 lähtien unikeon titteli on annettu kiitokseksi Naantalin ja naantalilaisten hyväksi tehdystä työstä. Unikeoksi valittu henkilö on saanut herätyksensä Naantalin vanhankaupungin rannan venesatamassa.
Unikeonpäivään liittyy myös kansanuskomuksia: jos unikeonpäivänä sataa, niin sataa seitsemän viikkoa yhtä mittaa; unikeonpäivänä myöhään nukkuvaa nukuttaa koko vuoden.
Heinäkuussa varottavaa!
Mätäkuu 6.7.–17.8.
Kesän kuumimpana aikana, mätäkuussa, mätäpäivinä, on uskottu kaiken pilaantuvan ja mätänevän. Meille nimen alkuosan mätä on saatu käännösvirheen välityksellä. Muissa kielissä puhutaan ”koiranpäivistä”. Ajanjakson nimitys johtuu siitä, että taivaan kirkkain kiintotähti Sirius, Orionin koira eli Koirantähti, tulee silloin Välimeren maissa näkyviin. Aiemmin mätäkuuna pidettiinkin ajanjaksoa 23.7.–23.8. eli Siriuksen ilmestymisen jälkeistä aikaa.
Kirjoitus on julkaistu vuonna 2007 Kielikuvastin-palstalla.