Kielitoimiston sanakirjan uudessa sähköisessä versiossa on satoja uusia sanoja. Niiden uutuus on kuitenkin suhteellista: osa sanoista on uusia verrattuna sanakirjan edellisiin versioihin, mutta kielessä ne ovat voineet olla jo pitkään. 

Joskus sanakirjan toimituksessa huomataan, että jotkin tavallisetkin käsitteet ovat jostain syystä puuttuneet kirjasta. Esimerkiksi sanat kissan- ja koiranruoka huomattiin lisätä uuteen versioon, koska näistä sanoista syntyi julkista keskustelua sen jälkeen, kun viranomaistiedotteessa ja lehtijutussa oli – monia lemmikinomistajia pöyristyttävästi – puhuttu ”kissanrehusta”.  

Osa uusista sanoista on selvästi uudissanoiksi tunnistettavia uudismuodosteita. Näitä ovat esimerkiksi perhevapaa (uusi yhdyssana, uusi termi = äitiys-, isyys-, vanhempain- ja hoitovapaan yhteisnimitys) ja roolittaa (uusi verbijohdos sanasta rooli = jakaa roolit näyttelijöille [tai pelaajille]). 

Suuri osa uusista sanoista on lainaa, joko vierassanasta suomeen mukautettuja (geodiversiteetti = geologisen luonnon monimuotoisuus) tai käännöslainoja (päiväkylpylä < day spa). Myös arkikielisistä ilmauksista suuri osa on muunnelmia lainasanoista (fiilistellä = tunnelmoida tai tehdä jotain mielihyvää tuntien).  

Omaperäisiäkin ilmauksia on. Slangiin yhdistettyä kielellä leikkimistä edustaa sanan jatkot mallin mukaan muodostettu etkot, joka tarkoittaa ennen varsinaisia bileitä tai illanviettoa tapahtuvaa juhlintaa (Etkoissa tarjottiin kuohuviiniä.).  

Armeijaslangista yleisempään kielenkäyttöön on vaeltanut verbi häröillä. Se löytyy jo Antti Alasen Sotilasslangin sanakirjasta (1984), mutta Heikki Paunosen Stadin slangin suursanakirjan (2000) esimerkkien mukaan häröily on yleistynyt ”tavalliseen” Helsingin slangiin vasta 1990-luvulla. Paunosen kirjassa on myös hakusana härö, jonka merkitys on 'outo'. Häröilyn merkitys sen sijaan on hieman epämääräinen. Kielitoimiston sanakirjan mukaan se tarkoittaa toisaalta kuljeskelua ja oleskelua, toisaalla sekoilua tai häiriköintiä.  

Mutta mitä on tytinä? Vanhastaan murteissa sana on tarkoittanut samaa kuin (tytisevä) liha- tai kalahyytelö eli aladobi. Nykykielen kuvallisena ilmaisuna sana tarkoittaa tuntumaa ja aavistelua: Minulla on sellainen tytinä, että tästä kuullaan vielä!  


Kirjoitus on julkaistu Ajan sana -palstalla Hiidenkivi-lehdessä 3/2008.

Jaa