Sukupuolittuneille ammattinimikkeille (kuten esimies, virkamies ja potilasasiamies) on viime vuosina pyritty kehittämään sukupuolineutraaleja vastineita. Uudistustyö ei aina ole ongelmatonta. Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Ulla Tiililää haastateltiin TTT-lehteen (Työ, terveys, turvallisuus -lehteen) marraskuussa 2021.
Sukupuolineutraalit nimikkeet jakavat mielipiteitä. Osa kokee uudistukset tarpeellisiksi, osa taas peräti ärsyyntyy niistä. Nimikkeiden päivittäminen nykyaikaan on kuitenkin tasa-arvoasia: tietty työ ei saisi nimikkeensä puolesta rajautua vain yhden sukupuolen työksi.
Nimike tehtävänkuvan mukaan
Kotus kannustaa käsittelemään nimikkeitä aina tapauskohtaisesti ja huomioimaan suunnittelutyössä sukupuolineutraaliuden lisäksi myös tehtävänkuvan. Joissain yhteyksissä esimerkiksi esimies-sanan luonteva vastine voi olla tiiminvetäjä, joissain ryhmäpäällikkö, toisissa taas esihenkilö. Mies-loppuisia sanoja ei siis kannata mekaanisesti korvata henkilö-loppuisilla sanoilla.
Tämän lisäksi uusia nimikkeitä muodostettaessa on huomioitava niiden käytännöllisyys. Muun muassa luottamushenkilön toimenkuvaan liittyy sekä pää- että varahenkilöitä. On varottava, ettei korvaavasta nimikkeestä muodostu kovin pitkää yhdyssanaa.
Yhteistä uudistustyötä
Uusien nimikkeiden muodostaminen ei siis ole ongelmatonta. Niiden työstämiseen olisikin hyvä paneutua esimerkiksi yhdessä ideoimalla sekä eri tahojen yhteistyöllä ja osallistumisella nimikkeiden uudistustyöhön.
Vaikka osa kokeekin sukupuolineutraalit ammattinimikkeet ongelmallisiksi, ovat ne yleensä täsmällisempiä kuin mies-loppuiset nimikkeet. Esimerkiksi nimike järjestyksenvalvoja kuvaa kyseistä työtä paremmin kuin sitä edeltänyt järjestysmies.