Jos ruokalajissa on samanarvoisia ainesosia, niiden väliin tulee kirjoitettaessa yhdysmerkki:

kasvis-nuudelivuoka
broileri-pastapaistos
ananas-aurajuustopiirakka

Jos ruokalajin nimessä yhdyssanan alkuosa määrittää jälkiosaa, yhdysmerkkiä ei käytetä. Esimerkiksi jos bolognesekastikkeen kasvisversio on kastike, jossa jauheliha on korvattu kasviksilla, ei käytetä yhdysmerkkiä:

kasvisbolognesekastike

Esimerkiksi reseptiluetteloissa näkee sanan jauheliha-kasvisbolognesekastike. Se on varmaankin vain kasviksilla höystettyä bolognesekastiketta, jossa on itsessään jauhelihaa, joten sitä ei tarvitse mainita enää ruokalajin nimessä. Kasvisvaihtoehdon nimen voi valita toisin, kuten monesti tehdäänkin:

kasvissyöjän bolognesekastike

Mitä useampi samanarvoinen ainesosa ruokalajissa on, sitä enemmän yhdysmerkkejä tarvitaan. Jo toisen yhdysmerkin, esimerkiksi tomaatti-kesäkurpitsa-linssikastikkeesta, saa pois näin:

tomaattinen kesäkurpitsa-linssikastike

Lue lisää Kielitoimiston ohjepankin ohjeesta:

Katso myös ohjetta:

Jaa