Akavan erityisalat julkaisi 12. huhtikuuta raportin kansalaiskyselystä, jossa kartoitettiin suomalaisten kulttuuripalveluihin ja julkiseen hallintoon liittämiä käsityksiä. Joulukuussa 2023 järjestettyyn kyselytutkimukseen vastasi hieman yli tuhat täysi-ikäistä henkilöä.

Kyselyn hallintoa koskevassa osassa kysyttiin vastaajien mielipiteitä hyvän hallinnon merkityksestä ja tunnuspiirteistä. Vastaukset osoittavat, että suomalaiset ajattelevat hyvän hallinnon toimivan ja viestivän selkeästi ja ymmärrettävästi. Selkeä ja ymmärrettävä viestintä on lopulta yhteydessä myös yhdenvertaiseen kohteluun. 

Käsitykset hyvän hallinnon merkityksestä ovat vahvistuneet 

Kyselyssä tarkasteltiin julkisen hallinnon merkitystä suomalaisille viiden väittämän avulla. Vastaajat olivat hyvin yksimielisiä siitä, että hyvä julkinen hallinto on kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun edellytys (89 %) ja että hyvä hallinto toimii ja viestii selkeästi ja ymmärrettävästi (88 %). Myös käsitys, että julkisia palveluita tarvitsevan tulee saada palvelua kansalliskielillä (75 %), on vahvistunut. 

Enemmistö (86 %) on myös sitä mieltä, että Suomi ei menesty ilman hyvää julkista hallintoa. Väite julkisen hallinnon supistamisesta sen sijaan jakoi vastaajien mielipiteitä. Lähes puolet (48 %) oli sitä mieltä, että julkista hallintoa ei pidä supistaa.  
 
Vuosien mittaan niiden vastaajien määrä on kasvanut, jotka ovat sitä mieltä, että hyvä julkinen hallinto on kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun edellytys ja että Suomi ei menesty ilman hyvää julkista hallintoa. Akavan erityisalat on toteuttanut vastaavan kaltaisen kyselyn julkista hallintoa koskevista kansalaisten mielipiteistä aiemmin vuosina 2022, 2021, 2019, 2017 ja 2015.

Toteutuvatko avoimuus ja ymmärrettävyys viestinnässä?

Kyselyssä esitettiin vastaajille myös väittämiä tunnusmerkeistä, jotka luonnehtivat hyvää hallintoa. Vastaajien enemmistö pitää seitsemää luonnehdintaa kolmestatoista erittäin merkittävänä hyvän hallinnon tunnusmerkkinä. Hyvä hallinto on lainmukaista, asiantuntevaa ja osaavaa, avointa ja kansalaista kuulevaa, riippumatonta, ymmärrettävää, yhdenvertaista sekä tarkoituksenmukaista

Nämä seitsemän tunnusmerkkiä toteutuvat pitkälti myös kielenkäytössä. Kielen varassa toteutuvat erityisesti avoimuus ja kansalaisten kuuleminen, ymmärrettävyys ja yhdenvertaisuus.

Viranomaisten hyvää kielenkäyttöä pidetään tärkeänä. Se nousee usein kärkeen erilaisissa kyselyissä, joissa on kartoitettu ihmisten käsityksiä siitä, mistä hyvä hallinto rakentuu (mm. Valtionhallinnon virkamiesetiikan ja -moraalin tila -raportti 2022). Akavan erityisalojen kyselykin kertoo kuitenkin vain tiettyjen tunnusmerkkien arvostuksesta, ei siitä, toteutuvatko hyvän kielenkäytön edellytykset hallinnon viestinnässä.

Hyvä virkakieli on panostus palveluun ja työtehoon

Akavan erityisalojen kysely on ajankohtainen, sillä hallintolaki täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Sen kielipykälä velvoittaa viranomaiset käyttämään asiallista, selkeää ja ymmärrettävää kieltä. Hallintolain juhlavuonna Kotimaisten kielten keskus (Kotus) haastaa kaikki julkishallinnon organisaatiot ottamaan hyvän virkakielen verkkokurssit osaksi uusien työntekijöiden perehdytystä. Hyvä virkakieli parantaa palveluita ja tehostaa työtä. Paremmat palvelut ja tehokkaampi työ säästävät aikaa ja rahaa, ja siten täyttävät hyvän hallinnon arvostetut tunnusmerkit. 

Kyselytutkimuksen keskeisistä tuloksista voi lukea lisää Akavan erityisalojen verkkosivuilla olevasta uutisesta. Uutisessa on myös linkki yhteenvetoraporttiin Kansalaisten käsitykset kulttuuripalveluista ja julkisesta hallinnosta. Kotuksen esittämästä virkakielihaasteesta voi lukea lisää johtaja Leena Nissilän blogista. Tämän kirjoituksen ja mainitun blogin lopusta löytyvät linkit hyvän virkakielen verkkokursseille, jotka ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.


Jaa