Virkakielikampanjan aikana kannustetaan valtion ja kuntien viranomaisia hyvän virkakielen käyttöön ja käsitellään eri tavoin sitä, mitä viranomaiset voivat tehdä entistä asiallisemman, selkeämmän ja ymmärrettävämmän kielen hyväksi.

Vuoden alussa julkaistiin opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän tuloksena Hyvän virkakielen toimintaohjelma. Ohjelmassa on lukuisia ehdotuksia ja suosituksia virkakielen parantamiseksi, ja monia näistä on jo ryhdytty panemaan toimeen eri virastoissa.

Yksi ehdotuksista on virkakielikampanjan käynnistäminen. Kampanja-aika on lokakuusta 2014 aina vuoden 2015 loppuun asti.

Kampanjan aikana kannustetaan valtion ja kuntien viranomaisia hyvän virkakielen käyttöön ja käsitellään eri tavoin sitä, mitä viranomaiset voivat tehdä entistä asiallisemman, selkeämmän ja ymmärrettävämmän kielen hyväksi. Viranomaisia kannustetaan myös yhteistyöhön ja siihen, että omat hyvät ratkaisut kannattaa kertoa muillekin ja että muilta virastoilta voi puolestaan saada hyviä ideoita omaan työhön.

Ketkä sitten kannustavat ja auttavat tässä työssä? Virkakielen parantamista pitävät esillä ja virastojen tukena ovat valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hanke, Kotimaisten kielten keskus, opetus- ja kulttuuriministeriö, valtioneuvoston kanslia, Kuntaliitto ja Kehitysvammaliiton Selkokeskus. Yksissä tuumin nämä ovat myös valmistelleet kampanjaa.

Kotuksen virkakieli- ja nimistöasiantuntijat ovat laatineet Kotuksen sivuille monenlaista aineistoa virastojen ja niiden työntekijöiden tueksi, ja aineistoa tehdään kaiken aikaa lisää. Luonnollisesti tarjotaan myös maksullista koulutusta halukkaille virastoille. Niin ikään Selkokeskus on tehnyt aineistoa, joka sekin löytyy Kotuksen sivuilta.

Kampanja on jo ennen alkamistaan herättänyt paljon kiinnostusta. Sen kummina toimii liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen. Muutamat virastot ja kunnat, kuten liikenne- ja viestintäministeriö, Verohallinto, Kela, Maahanmuuttovirasto sekä Tampereen kaupunki ja Vaasan kaupunki, ovat lupautuneet toimimaan pilotteina, jotka ensimmäisinä soveltavat joitakin toimintaohjelman suosituksista. Pilottien kokemusten perusteella voidaan sitten antaa apua muillekin.

Hyvän virkakielen edistämiseksi kannattaa tehdä työtä monella rintamalla. Kun virkakieli on selkeää, säästyy paljon aikaa, vaivannäköä ja rahaa.

Jaa