1660-luvun Ruotsissa häiden – samoin kuin ristiäisten ja hautajaisten – vietto oli ainakin joissakin piireissä paisunut ylettömyyksiin, jotka koituivat kalliiksi juhlijoiden kukkarolle ja viime kädessä valtakunnan hyvinvoinnille. Niinpä alamaisten hääjuhlia yritettiin saada vaatimattomampiin mittoihin säätykohtaisin asetuksin.
Keskeinen periaate kaikissa näissä asetuksissa oli: juhli säätysi mukaisesti ja kohtuullisesti. Oma paikka säätyportaikossa vaikutti muun muassa siihen, kuinka paljon vieraita sai kutsua ja miten morsiamen sopi pukeutua.
Säätyluokittelu oli tarkkaakin tarkempi. Esimerkiksi porvaristoa eli kaupunkien kauppiaita koskevassa asetuksessa on eriteltynä vielä neljä alaryhmää, joita kutakin koskevat omat rajoituksensa. Ylimmäksi arvostetun ryhmän muodostivat pormestarit, raatimiehet ja maistraatin jäsenet, toisen ryhmän ylimmäiset porvarit ja heidän vertaisensa, kolmannen ”keskimmäinen ja nöyrempi väki”, joka voi olla pikkukauppiaita tai heidän vertaisiaan, ja neljännen palkolliset ja vastaavat.
Seuraavat käskyt annettiin vuonna 1664 valtakunnan porvarissäädylle kahdeksanvuotiaan Kaarle XI:n nimissä, mutta käytännössä niiden takana oli holhoojahallitus.
Vierasmäärä. Älkää kutsuko häihinne enempää vieraita kuin säätynne ja varallisuutenne antaa myöten. Pormestaripiireissäkään vieraita ei saa kutsua yli 24 pariskunnan, ja siihen määrään pitää mahduttaa myös musikantit ja pitopalvelu. Jos teillä on niin paljon sukulaisia, että tämä määrä ylittyy, sukulaiset saa kyllä kutsua mutta heidän lisäkseen vain neljä paria hyviä ystäviä.
Jos olette järjestämässä häitä piiallenne tai rengillenne, järjestäkää ne hänen säätynsä älkääkä omanne mukaisesti. Palvelusväen häävieraiksi riittää kahdeksan pariskuntaa.
Kun saat kutsun häihin, ota mukaan niin vähän palvelijoita kuin mahdollista, jotta et kuormita isäntäväkeä. Muille kuin aatelisille häävieraille riittää yksi palvelija. Muista, että jos palvelijasi aiheuttaa häissä häiriötä, olet vastuussa hänen käytöksestään ja maksat sakot!
Ajankohta. Sunnuntaita ja suuria juhlapyhiä ei pidä käyttää niin maailmallisiin asioihin kuin häiden viettoon. Paras ajankohta hääjuhlalle on arkena puoleltapäivin. Jos kuitenkin vietätte häitänne pyhäpäivänä, hääjuhla saa alkaa vasta jumalanpalvelusten jälkeen. Ruokapöytään voitte käydä iltaseitsemältä, ja muistakaa päättää juhlinta ”ennen qwin kello 12. on lyönyt puoli yöstä”.
Juhlapaikan koristelu. Jos kuulutte porvariston kermaan ja järjestätte häät kotonanne, saatte koristella häähuoneen mielenne mukaan vaikka tapetein, silkkisin seinävaattein ja hopeisin kattokruunuin. Mutta vain siinä tapauksessa, että teillä on moisia kalleuksia ennestään! Häitä varten ei ole lupa lainata oman varallisuuden ylittäviä korukapistuksia, joten teidän on kauniisti tyytyminen vuokrahuoneeseen ja tinaisiin kynttilänjalkoihin, elleivät rahat kerta kaikkiaan riitä enempään.
Kohtuulliset tarjoilut. Pikkuporvarien häissä tarjolla saa olla ”yxi rakennos cohtullisist ruist, nin että ruat on pandu yhten ratin eli iärjestyxen pöydäl”, jälkiruoaksi leivonnaisia ja kotimaisia hedelmiä vaatimattomasti valmistettuna. Ylemmän porvariston häissä ruokaa saa tarjota tuplamäärän ja jälkiruoaksi sopii tarjota monimutkaisempiakin kotimaisista hedelmistä valmistettuja herkkuja mutta ei missään tapauksessa marsipaania. Palvelusväen häissä jälkiruokia ei ole aihetta tarjota lainkaan. Yhteinen ohje kaikille: tarjotkaa kohtuuhintaista ruokaa maltillisesti esiin pantuna.
Hääjuoma numero yksi on hyvä kotimainen olut. Palkollisten häissä juomatarjoiluksi riittää olut, mutta paloviinaakin kannattaa varata siltä varalta, ”iollei wierat ainoastans olween tydy”. Keskisäätyisten häissä sopii tarjota myös ulkomaista olutta ja paloviinaa. Kahden korkeimman porvarisryhmän häissä tarjolla saa olla espanjalaista, ranskalaista tai reiniläistä viiniäkin – mutta säästeliäästi!
Morsiuspuku. Morsian,jos kuulut ylempään porvaristoon, voit halutessasi koreilla timantti- ja helmikäädyillä, ja silkkipuku on aivan paikallaan, kunhan se on malliltaan ”sijwollisest ia cunniallisest” tehty. Morsiuskruunun koristeena saa olla kohtuullinen määrä jalokiviä ja helmiä. Jos taas kuulut alempaan porvaristoon, joudut tyytymään vaatimattomampaan asuun, mutta voit kuitenkin kietoa kaulaasi kultaketjun ja käyttää morsiuskruunua, kunhan siinä ei ole kalliita jalokiviä.
Jos työskentelet palkollisena, pukeudu sen mukaan äläkä haaveile huomiota herättävästi leikatusta puvusta tai näyttävästi koristetusta kruunusta. Missään tapauksessa et saa lainata emäntäsi vanhaakaan juhlapukua.
Muistakaa köyhiä. Jos kutsutte vieraita alle sallitun enimmäismäärän, on erinomainen ajatus lahjoittaa yli jääneet rahat köyhille ja sairaille. Vanha tapa, että morsian kiertää keräämässä rahalahjoja häävierailta, on aikansa elänyt, ja se pitää siksi ”peräti poispandaman”. Vain siinä tapauksessa, että olette köyhää väkeä, saatte pitää pöydällä maljaa, johon häävieraat voivat jättää teille haluamansa summan. Mutta jos olette vähänkin parempiosaisia ja järjestätte silti keräyksen, koko anti menköön köyhille. Lisäksi sekä te että lahjan antaja joudutte maksamaan 30 hopeataalarin sakot.
Ensin ruoka, sitten tanssi. Vaikka tanssijalka kuinka vipattaisi, tanssi alkaa vasta sitten, kun ruoka on korjattu pöydästä ja kiitosrukous luettu. Pelimannille ei myöskään saa heittää rahaa eikä sen varjolla pyytää ensimmäistä tanssia morsiamen kanssa.
Täsmällisyys on kohteliaisuutta. Häävieras, jos olet ajatellut nauttia ensin vähän pohjia, unohda moiset suunnitelmat ja saavu häähuoneeseen ajoissa! Juopuneille remuajille, jotka ilmestyvät häihin myöhässä, rapsahtaa 30 hopeataalarin sakot. Ja vaikket aikoisikaan kallistaa tuoppia ennen kuin hääpöydässä, pidä huolta siitä, että olet ajoissa paikalla.
Arvoisat hääparit! Muistakaa, että kaikkien tässä esitettyjen käskyjen rikkomisesta rangaistaan sakoilla. Pienin sakko, 10 hopeataalaria, lankeaa liian runsaista tarjoiluista palvelusväen häissä, ja peräti 100 hopeataalaria joudutte maksamaan sellaisista ylettömyyksistä kuin liian monien häävieraiden kutsumisesta tai siitä, jos annatte lahjoja sukulaisillenne ja ystävillenne. Ettehän halua, että hääbudjettinne hupenee sakkoihin?
Onnea kaikille vuoden 2017 hääpareille!