Siirry sisältöön

elintarvikkeet

Viipaloitua leipää

Leivän eri paloilla on ollut monenlaisia nimityksiä.

Reikäleipä. Kuva: Kuva-Plugi.

Järjen lääkettä

Mäkimeiramia on osattu käyttää ryydittämään ruokia Suomessa jo kauan ennen italialaisruokien maihinnousua.

Havuja sienisalaatissa

Melko laajalti murteissa havu on tarkoittanut myös havupuun neulasta.

Tunturikuusi. Kuva: Vesa Heikkinen.

Pippuria paprikoissa

Turkinpippuri tunnettiin myös turkinliskona, turkinpalkona, pippuripalkona tai pelkkänä pippurina.

Lemmenomena

Espanjalaisten 1500-luvun alussa Eurooppaan tuomaa tomaattia viljeltiin aluksi koristekasvina.

Mämmipäivä

Pääsiäismämmin lisäksi Suomessa on valmistettu monenlaisia muitakin kansanomaisia mämmejä.

memma

Sillisalaattia

Herkullista tietoa jouluherkkujen nimitysten alkuperästä.

Erikoiskermaa ja kevytmaitoa

Nykyisten maitotuotteiden etiketeissä käytetään perusmuotoa eli nominatiivia: ”kevytmaito”, ”kuohukerma”, ”rasvaton piimä”.

Haluatteko kuoria?

On olemassa sanoja, jotka ovat samannäköisiä mutta joilla on eri yhteydessä eri merkitys.

Perunat. Kuva: Teresa Damski, Kotus.

Äidin kieltä

Ilmaisuvoimaista ja sävyltään omaleimaista kieltä.