Marraskuun alussa tiedotimme Kielitoimiston sanakirjassa keväällä 2020 julkaistavista uusista sana-artikkeleista. Joukkoviestimet nappasivat uutisiinsa muutaman niistä, ja eräässä nettiotsikossa väitettiin tiettyjen sanojen olevan nyt ”virallisesti suomea”.
Kielitoimiston sanakirja noudattaa toki kielenhuollon suosituksia, mutta sanakirjaan valikoidut sanat eivät ole sen virallisempia kuin monet sieltä uupuvat. Vielä vähemmän virallisia ovat vuoden sanapoiminnot.
Poimintolistalle reilu sadasosa vuoden sanasaaliista
Keräämme Kotuksen uudissanatietokantaan sekä kielimaaperään juurtuvia että tuuleen lentäviä ilmauksia – sananenämme voivat vain aavistaa, mitkä ilmaukset jäävät elämään ja mitkä häviävät. Kirjaamme tietokantaan siis myös sellaisia sanoja, joiden oletamme kuvastavan erilaisia ajassa olevia ilmiöitä vain tuokion ja jäävänkin hetkellisiksi. Vuoden sanapoiminnoista valtaosa on tällaisia lyhyitä pyrähdyksiä, joita aika ei kannattele.
Olemme poimineet tämän vuoden listalle vajaasta 6 000:sta uudissanatietokantaamme kirjatusta sanasta noin 70. Monet ovat lähtöisin tyyliltään epämuodollisista teksteistä, mutta joukossa on myös tiukkaan asiatyyliin istuvaa sanastoa.
Monet katoavat, harvat vakiintuvat, vanhat uudistuvat
Sanapoimintoja on julkaistu vuodesta 2010 saakka. Vuosina 2010–2019 satoa on kertynyt noin tuhannen sanan verran, ja Kielitoimiston sanakirjaan niistä on valittu vajaa viidesosa.
Joskus valintoja on tehty myös toisinpäin: poimintoihin on saatettu nostaa sanakirjassa jo olevia, jonakin vuonna erityisen ajankohtaisiksi osoittautuneita sanoja, kuten mikromuovi, joka valittiin vuoden 2018 poimintoihin, vaikka se oli ollut sanakirjassa jo vuodesta 2016.
Jotkin ajankohtaiset sanat ovat osoittaneet kestävyyttään kyseisen vuoden kuluessa niin vakuuttavasti, että ne julkaistaan peräkkäin vuoden sanapoiminnoissa ja sanakirjassa. Tämän vuoden poimintolistalla on kaksi sanaa, jotka tulevat julki myös sanakirjan ensi keväänä ilmestyvässä versiossa: grooming ja maalittaa.
Tuttujen sanojen käyttö uudella tavalla herkistää aina sanansaalistajien tuntosarvia, ja vanha sana voikin päätyä poimintolistalle uuden merkityksen tai käyttöyhteyden ansiosta. Näin tapahtui sanalle kupla, kun sitä oli alettu käyttää samanmielisten ihmisten ryhmiin viittaamassa. Tuo merkitys julkaistiin vuonna 2016 sanakirjassakin.
Tänä vuonna eräs toinen vanha sana nousi uuteen valoon, kun Suomi voitti jääkiekon MM-kisat ja kävi selväksi, että kaikki Möröt eivät asu Muumilaaksossa. Kielitoimiston sanakirjaan uudiskäytöstä ei kuitenkaan ole tulossa mainintaa, koska erisnimet eivät tähän sanakirjaan kuulu.