Mitä teen?

Päätyökseni kirjoitan sanakirja-artikkeleita Suomen murteiden sanakirjaan. Aineistona ovat Suomen murteiden sana-arkiston sanaliput, joita on yli 8 miljoonaa. Artikkeleiden yhteyteen laadin levikkikartat silloin, kun sanoille, niiden eri merkityksille tai murreasuille on osoitettavissa maantieteellinen levikki. Sanakirjan toimittaminen on itsenäistä työtä, mutta toimituksessa tehdään paljon yhteistyötä, kun neuvotellaan vaikkapa hakusanoituksesta tai murteenmerkintäseikoista.

Sanakirjatyön ohella toimitan murreaiheisia tekstejä Kotuksen verkkosivuille ja Kielikellon Kieli kartalla -palstalle. Yhdessä muiden Suomen murteiden sanakirjan toimituksen jäsenten kanssa vastaan yleisön esittämiin murrekysymyksiin. Tyypillisesti kysymykset koskevat murresanan merkitystä tai levikkiä. Olen myös Kotuksen viestintätiimin jäsen.

Mitä en tee (eli millaisissa kysymyksissä kannattaa kääntyä muun asiantuntijan puoleen)?

Suomen murteiden sana-arkiston aineistoa on kerätty suunnilleen 1900-luvun alusta 1970-luvulle saakka, joten murteiden tuntemuksen puolesta murresanakirjantoimittaja elää menneessä ajassa. Murteiden muuttumisesta ja nykytilanteesta tietävät paremmin alueellisen variaation tutkijat yliopistoissa.

Yleiskielisen tekstin ”kääntäminen” murteille on murresanakirjan toimittajallekin haastava tehtävä, ja siitä suoriutuvat hyvin ainoastaan murteiden äidinkieliset puhujat. Eräät heistä ovatkin luoneet mestarillisia murreversioita esimerkiksi Aku Ankoista. Yleiskieli ei muunnu murteeksi sana sanalta kääntämällä, sillä murteilla on sanaston lisäksi omanlaisensa äänne- ja muoto-oppi.

Linkkejä

Jaa