Oulussa sattui vastikään tapaus, joka havainnollistaa hyvin, miksi julkishallinnon nimien tulisi erottua kaupallisista nimistä. Oulun yliopistollisen keskussairaalan yksikölle annettiin lyhenteen kaltainen nimi Verso, joka pohjautui nimeen vaativien erityispalvelujen osaamiskeskus. Käytännössä yksikön tehtäviin kuuluu kehitysvammahuolto. 

Uuden nimen käyttöönoton jälkeen sairaala sai puhelun oululaiselta yrittäjältä, jonka yritys on nimeltään Terapia- ja hyvinvointipalvelu Verso. Kävi ilmi, että Verso-niminen yksikkö ja Verso-niminen yritys olivat menneet asiakkailta sekaisin ja osa sairaalan yksikköön tarkoitetuista puheluista ja kirjeistä oli osoitettu yritykselle. Koska sekä yritys että yksikkö tarjoavat terveyspalveluita, ei yhteydenotoista käynyt heti ilmi, että esimerkiksi ajanvaraus olikin tarkoitettu sairaalaan.

Nimi vaihtoon ja tietosuoja kuntoon

Samanlaisten nimien takia yrittäjälle oli toimitettu sellaisiakin kirjeitä, jotka olivat sisältäneet arkaluonteisia potilastietoja tai potilasasiakirjoja. Vasta avaamisen jälkeen yrittäjä on havainnut kirjeiden tulleen väärään paikkaan ja lähettänyt ne edelleen sairaalaan.

Sekaannusten ja yrittäjälle koituneen haitan vuoksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri teki hyvän päätöksen ja luopui Verso-nimen käytöstä. Toistaiseksi yksikköön viitataan kuvaavalla nimellä vaativien erityispalvelujen osaamiskeskus, mutta Kalevan mukaan sairaanhoitopiiri on aloittanut hankkeen osaamiskeskuksen nimeämiseksi uudelleen.

Lainsäädännössä kehittämisen varaa?

Toiminimilain nimisuoja tarkoittaa, että Patentti- ja rekisterihallitus ei hyväksy yritysrekisteriin nimeä, joka muistuttaa liikaa toista samalla alalla toimivan yrityksen nimeä. Hallintolaki puolestaan velvoittaa, että julkishallinnon kielen − myös nimien − on oltava asiallisia, selkeitä ja ymmärrettäviä. Lainsäädäntö ei kuitenkaan ota kantaa julkishallinnon nimien suhteesta yritysnimiin.

Kalevan uutisessa todetaan, että Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan julkishallinnon toimijat voivat saada yksinoikeuden nimelle lähinnä vakiintumisen kautta. Patentti- ja rekisterihallitus painottaa, että vaikka nimisuoja ei velvoita viranomaisia, myös julkishallinnossa hyvään käytäntöön kuuluu selvittää, onko suunniteltu nimi sekoitettavissa toiseen samanlaiseen nimeen samalla alueella tai toimialalla.

Lainsäätäjät eivät todennäköisesti ole tulleet ajatelleeksi, että myös julkishallinnon nimet tulisi huomioida kaupallisia nimiä koskevassa lainsäädännössä. Tämä voi johtua siitä, että perinteisesti julkiset nimet ovat olleet kohdettaan kuvaavia ja siten myös yksiselitteisemmin kohteensa yksilöiviä. Näin soisi olevan jatkossakin, jotta julkisen voi mahdollisimman helposti erottaa yksityisestä.

Mikä sopisi nimeksi?

Kohdettaan kuvaava vaativien erityispalvelujen osaamiskeskus on kovin pitkä ja abstrakti nimi. Kysyä voi silti, tarvitaanko erillistä nimeämishanketta vai riittäisikö hieman selkeämpi kuvaava nimi yksikön nimeksi.

Omilla yhteystietosivuillaan sairaala käyttää osaamiskeskuksen nimen perässä sulkeissa ilmausta kehitysvammahuolto, joka on alalla vakiintuneesti käytössä ollut, kehitysvammaisten henkilöiden erityistä huoltoa merkitsevä käsite. Sen perusteella esimerkiksi kehitysvammahuollon yksikkö voisi olla informatiivinen ja toimiva, alaorganisaatioon viittaava nimi.



Nimien viemää -blogin kansikuva. Kuva: Sonja Holopainen, Kotus.

Nimien viemää -blogia kirjoittavat erisnimiin hurahtaneet Kotuksen asiantuntijat. Blogissa pohditaan nimiä ja niihin liittyviä ilmiöitä eri näkökulmista. Aiheena ovat kaikenlaiset nimet paikan- ja henkilönnimistä viranomaisten ja yritysten nimiin.

Jaa