Tavallisesti paikannimet koostuvat paikan lajia ilmaisevasta jälkiosasta (lampi, saaret, kylä, mäki) ja paikan yksilöivästä alkuosasta (ahven, kookos, uusi, Maunulan). Tällaiset nimet kirjoitetaan yhteen yhdeksi sanaksi:
Ahvenlampi
Kookossaaret
Uusikylä
Maunulanmäki
Nimet kirjoitetaan yhteen myös silloin, kun alkuosa on jo itsessään yhdyssana tai yhteen kirjoitettava nimi:
Ahvenlammenmäki (Ahvenlampi + mäki)
Raatihuoneentori (raatihuone + tori)
Oikeinkirjoituksen kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä joihinkin paikannimiin tarvitaan yhdysmerkkiä tai nimenosat on kirjoitettava erilleen. Yhdysmerkkiä tarvitaan muun muassa silloin, kun yksiosaisen paikannimen (Malmi, Seelanti) edellä on määrite:
Ylä-Malmi
Uusi-Seelanti
Erilleen nimenosat kirjoitetaan esimerkiksi silloin, kun moniosaisen paikannimen (Ahvenlampi) alussa on taipuva määrite (uusi). Osat on kirjoitettava erilleen myös silloin, kun yksilöivänä alkuosana on joko yhdysmerkin sisältävä nimi (Keski-Juurikka, Ala-Malmi) tai erisnimen muodostama sanaliitto (Eino Leino):
Uusi Ahvenlampi : Uudella Ahvenlammella
Keski-Juurikan suo
Ala-Malmin raitti
Eino Leinon katu
Ohjepankissa on lueteltu kaikki ne tapaukset, joissa paikannimessä tarvitaan yhdysmerkkiä tai joissa nimenosat kirjoitetaan erilleen. Yläohje Paikannimet: yhteen vai erilleen? kokoaa yhteen kolme ohjetta, jotka käsittelevät yksityiskohtaisesti paikannimien oikeinkirjoitusta.
Paikannimet: yhteen vai erilleen?
Tavallisin paikannimityyppimme on moniosainen yhdysnimi, kuten Korkeasaari, Alajärvi tai Tanssikallionkatu. Suuri osa yhdysnimistä kirjoitetaan kokonaan yhteen.
Entä miten uusi-alkuisia paikannimiä taivutetaan? Se selviää ohjeesta Nimien taivutus: paikannimet.
Nimien taivutus: paikannimet
Adjektiivialkuisissa paikannimissä adjektiivi (kuten iso, vanha) taipuu yleensä samalla tavalla kuin nimen jälkiosakin.