Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) viestintä siirtyy ensi viikolla kesäiselle julkaisutauolle. Sitä ennen on hyvä tehdä pieni katsaus loppukevään ja alkukesän kiinnostaviin mediaosumiin. Esillä ovat olleet muun muassa sanakirjatyö, kadunnimistö sekä kielen ja demokratian suhde.
Sanakirjojen uudet ja vanhat lisäykset
Vanhan kirjasuomen sanakirjan päätoimittaja Maria Lehtonen kertoo Ruotsin yleisradioyhtiön uutispalvelussa (SVT Nyheter) julkaistulla videolla harvinaisen aineistolöydön sanastosta. Kyseessä on 1600-luvulla Turussa painettu suomenkielinen asetusteksti. Lehtonen toteaa tekstin sanaston olevan nykylukijalle pääosin hyvin ymmärrettävää, mutta joukossa on myös vieraampia sen ajan tulokkaita, joista kaikki eivät ole jääneet kieleen elämään.
Vanhan kirjasuomen sanakirjan kunnianhimoiseksi tehtäväksi Lehtonen ilmoittaa kaikkien vanhassa kirjasuomessa esiintyvien sanojen ja niiden lähteiden esittämisen. Lehtosen mukaan tuoreen löydön sanastossa on jonkin verran sellaista, mitä ei ennestään tunneta muista vanhan kirjasuomen aikaisista lähteistä, esimerkiksi silmien sulkemista kuvaava silmäinpaine ja häpiänmies.
Tuoreempaakin sanastoa esittelevän Kielitoimiston sanakirjan päätoimittaja Minna Pyhälahti pääsi puolestaan ääneen Pomedia-verkkomedian Agricolan päivää käsittelevässä artikkelissa. Toimittaja Minttu Witickin kirjoituksessa käsitellään suomen kirjakielen kehitystä ja sanaston muutosta Agricolan ajoista nykypäivään.
Witick nostaa esille Kielitoimiston sanakirjan uusimman maaliskuisen päivityksen ja kiinnostavia Kuukauden sanoja vuosien varrelta. Pyhälahti toteaa Kuukauden sanojen luovan mielenkiintoista keskustelua niin sanotusti pinnalla olevista sanoista ja asioista.
Kieli aktiivisen kansalaisen työkaluna
Kansallinen kielikoulutuspolitiikan tutkimus- ja kehittämisverkosto Kieliverkosto järjesti 14. valtakunnallisen Kieliparlamentin huhtikuussa Helsingissä. Tapahtuman teemana oli ”Kielet kestävän kehityksen ytimessä”. Kieliparlamenttiin kokoontui noin 70 kielikoulutuksen parissa toimivaa asiantuntijaa.
Kotuksen kielenhuoltaja ja kouluttaja Henri Satokangas piti tapahtumassa esitelmän, jossa hän käsitteli kieltä demokratian ja aktiivisen kansalaisuuden välineenä etenkin yhteiskuntaopin oppikirjojen sisällöissä. Satokangas nosti esiin muun muassa ilmastokriisin käsittelyn oppikirjoissa. Hänen mainitsemissaan esimerkeissä keskitytään ostamiseen tai sen hillintään.
Suosittelematon Sushikuja
Sushin suosio on ollut Järvenpäässä niin suurta, että kaupunki on päättänyt nimetä paikalliseen K-Citymarketiin vievän kadun Sushikujaksi. Nimestä ei ole suunnitteluvaiheessa kysytty Kotuksen suositusta, mutta nimistönhuoltaja Maria Vidberg toteaa Ylen toimittaja Varpu Helpisen kirjoittamassa uutisessa, etteivät ruoat ja juomat ole tavanomaisia aiheita kadunnimistössä. Vidbergin mukaan nimiä suositellaan yleisesti kytkemään alueen paikallishistoriaan, kulttuuriin tai vaikka maastoon.
Sushikujaa voidaan pitää myös kaupan mainoksena, koska sushin myynti kaupassa on sen verran tuore ilmiö. Se ei suoranaisesti viittaa riittävällä tavalla paikallishistoriaan, kun tapausta verrataan esimerkiksi alueellisesti merkittävien brändien mukaan nimettyjen katujen tai asuinalueiden nimiin. Kotuksen julkaisema Hyvän nimistön opas nousee kirjoituksessa myös esille hyvänä apuna uusien nimien suunnittelun tueksi.
Muokattu 17.6.2024. Kadunnimien tapauksessa kyse on yleensä suosituksista, ei lausunnoista.