Kotimaisten kielten keskuksen julkaisema Kielikello-lehtion uudistunut. Vapaasti luettavissa oleva verkkolehti on saanut uuden ulkoasun, minkä lisäksi lehti on siirtynyt jatkuvaan julkaisutahtiin.

Sujuvampaa lukea, sukkelampaa julkaista

Julkaisujärjestelmäävaihtanut Kielikello on entistä ehompi ja helppokäyttöisempi – ruudun koosta riippumatta. Lehden rakennetta on ravisteltu, mutta uudistettu haku kattaa yhä laajan, vuoteen 1968 yltävän arkiston.

Aiemmin neljä kertaa vuodessa ilmestynyt Kielikello siirtyy nyt jatkuvaan julkaisutahtiin, mikä tarkoittaa juttujen julkaisemista yksi tai pari kerrallaan. ”Muutos vastaa monen lukijan toiveisiin”, toimitussihteeri Henna Leskelä kertoo. ”Lisäksi nyt on mahdollista julkaista juttuja entistä joustavammin ja tarvittaessa myös tarttua päivänpolttaviin aiheisiin.”

Kielikellon ilmestymisviesti muuttuu samalla uutiskirjeeksi. Nelisen kertaa vuodessa lähetettävään uutiskirjeeseen kootaan edeltävien kuukausien aikana julkaistut jutut.

Kielikello-lehden sivut 14.3.2024. Ruutukaappaus.
Uudistunutta Kielikelloa on helppo lukea ruudulta kuin ruudulta.

Monipuolisesti kielestä

”Aivan kaikki ei kuitenkaan uudistu”, lehden vastaava toimittaja Sari Maamies toteaa. ”Kielikellon lukija saa edelleen monipuolisesti näkymiä kielen maailmaan niin kielenhuollon kuin kielentutkimuksen näkökulmasta. Pyrimme tarjoamaan hyödyllistä tietoa ja aineksia pohdintoihin – viihdettä unohtamatta!”

Uuden Kielikellon ensimmäisessä kattauksessa on asiaa sopimuskielestä ja sen parantamisesta sopimusmuotoilun keinoin sekä tekoälyn hyödyntämisestä tekstien selkeyttämisen apuna. Tuoreissa jutuissa perehdytään myös selloa tarkoittavan haarasoipio-sanan alkuperään ja ajankohtaisen Alexander-nimen tavutukseen.

Uutta ja yhtenäistä

Kielikellon muutokset ovat osa Kotimaisten kielten keskuksessa meneillään olevaa suurta verkkopalvelujen kokonaisuudistusta. Språkbruk-lehti ja Kielitoimiston ohjepankki saatiin valmiiksi jo syksyllä 2023, ja vuoden 2024 loppuun mennessä uudistuvat myös Kotuksen suomen- ja ruotsinkieliset verkkosivut.

”Usean keskeisen palvelun siirtäminen samaan julkaisujärjestelmään sujuvoittaa sekä sisältöjen tuottamista että niiden käyttämistä”, hankkeen vetäjä Maija Sutinen sanoo. ”Uudistuksesta hyötyvät siten kaikki.”


Jaa