Uudeksi katolisen kirkon paaviksi on valittu Robert Francis Prevost. Paavina Prevost tunnetaan nimellä Leo XIV.

Paavillisia etymologioita

Sana paavi tarkoittaa katolisen kirkon päämiestä ja on lähtöisin latinan ’isää’ tarkoittavasta sanasta papa. Latinasta nimitys on saatu muinaisranskan ja muinaissaksan kautta muinaisruotsiin ja sieltä lopulta suomen kieleen.

Paavin jälkeen korkeimpia katolisia virkamiehiä ovat kardinaalit. Tämä sana on niin ikään peräisin latinasta. Cardinalis tarkoittaa ’ylintä’ tai ’pääasiaa koskevaa’, ja se on johdettu saranaa, käännekohtaa ja pääkohtaa merkitsevästä cardo-sanasta. Suomen kielessä tunnetaan kardinaalin lisäksi muun muassa yhdyssana kardinaaliluku eli perusluku sekä käänteentekevään virheeseen viittaava ilmaus kardinaalivirhe.

Myös uuden paavin nimi Leo on latinaa, ja se merkitsee leijonaa. Nykysuomeen sana leijona on lainautunut ruotsin ja latinan kautta aina kreikasta asti, mutta alun perin leijonaa kutsuttiin suomessa jalopeuraksi.

Kirjoitetaanko ”Paavi” vai ”paavi”?

Uskonnolliset arvonimet sekä muut vastaavan tyyppiset nimitykset kirjoitetaan uskonnosta riippumatta lähtökohtaisesti pienellä alkukirjaimella, kuten juuri paavi. Poikkeuksiakin toki on, ja esimerkiksi pyhä-sanan kirjoitusasu riippuu siitä, katsotaanko sana arvonimeksi vai lisänimeksi. Roomalaisia numeroita puolestaan käytetään yleensä järjestyslukuina, ja taivutettaessa niihin lisätään taivutuspääte ilman järjestysluvun tunnusta.

Oikea kirjoitusasu on siis paavi Leo XIV. Roomalainen numero luetaan ”neljästoista” ja taivutetaan esimerkiksi XIV:tä (”neljättätoista”).

Jaa