Eurooppa-päivää eli Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivää vietetään vuosittain 9. toukokuuta. Päivällä juhlistetaan nykyisen Euroopan unionin alkuna pidettyä Schumanin julistusta.

Eurovaalitkin ovat jo ovella, joten vilkkaita Eurooppa-aiheisia kahvipöytäkeskusteluja on epäilemättä luvassa. Niitä sujuvoittamaan kokosimme tähän vinkkiin muutamia aiheeseen liittyviä kielikirjoituksia.

Sinisiä ilmapalloja Eurooppa-päivänä. Kuva: Eurooppa-tiedotus, ulkoministeriö.
Sinisiä ilmapalloja Eurooppa-päivänä. Kuva: Eurooppa-tiedotus, ulkoministeriö.

Parlamentista ja neuvostoista

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään kesäkuussa 2024. Vaaleista näkee myös nimityksiä EU-vaalit, eurovaalit ja europarlamenttivaalit. Kaikkia näitä voi käyttää tilanteen ja tarpeen mukaan, kielenhuoltaja Henna Makkonen-Craig kirjoittaa, sillä eri ilmauksilla on omat etunsa.

Europuolueista ja parlamentin poliittisista ryhmistä käytetään usein lyhennettä: ALDEECREPPGreens/EFAS&D. Mihin lyhenteillä viitataan ja miten niitä taivutetaan? Kielitoimiston ohjepankissa on kooste Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien ja europuolueiden nimistä sekä nimilyhenteistä.

Euroopassa toimii kolme lähes samannimistä neuvostoa: Euroopan unionin neuvosto ja Eurooppa-neuvosto ovat EU:n toimielimiä, Euroopan neuvosto puolestaan EU:n ulkopuolinen Euroopan valtioiden yhteinen järjestö.

Avointen ovien päivä Euroopan parlamentissa Strasbourgissa 27.4.2024. Kuva: Mathieu Cugnot. Euroopan unioni.
Avointen ovien päivä Euroopan parlamentissa Strasbourgissa 27.4.2024. Kuva: Mathieu Cugnot. Euroopan unioni.

Liitto, unioni ja mullistuva Eurooppa

Suomi liittyi Euroopan unioniin vuoden 1995 alussa. Suomen kielen lautakunta oli ottanut kantaa liiton nimeen jo vuonna 1992. Lautakunta oli arvellut, että sekä sanat liitto että unioni olisivat mahdollisia. Ensisijaiseksi mainittiin kuitenkin Euroopan liitto.

Suosituksesta huolimatta käyttöön vakiintui Euroopan unioni. Nimen kirjoitusasusta, lyhenteestä (EU, luetaan ee-uu) ja lyhenteen taivuttamisesta (EU:hun, luetaan ee-uu-hun ~ EU:iin, luetaan Euroopan unioniin) kysyttiin kielineuvonnasta koko 90-luvun ajan.

Itsenäisten valtioiden yhteisö, Saksan liittotasavaltaBosnia–Hertsegovina... 90-luvulla tapahtui Euroopassa yhtä jos toista muutakin. Tuttua ja turvallista oli ainoastaan kielineuvonnan lankojen tasainen laulu.

EU vai EL? Iltasanomat, 15.11.1993.
EU vai EL? Iltasanomat, 15.11.1993.

Jaa