Yhdyssanojen yhteen kirjoittamista harjoitellaan alakoulusta alkaen. Esimerkiksi sanoista tippa ja leipä muodostuva kokonaisuus voi olla vain tippaleipä. Todennäköisesti tämä oikeinkirjoituksen perusasia onkin meille kaikille enemmän tai vähemmän tuttu.
Kuitenkin kiire, näppäimistöllä kirjoittaminen ja varsinkin mobiililaitteella peukalointi ovat usein syynä siihen, että tekstiimme jää ylimääräisiä sanavälejä ja ”yhdys sanat” joutuvat erilleen. Myös erilaiset kirjoittamisen ja hahmottamisen vaikeudet voivat vaikuttaa välien taustalla. Valitettavasti automaattiset tekstinkäsittelyohjelmatkaan eivät yleensä ”herjaa” erilleen kirjoitetuista perusyhdyssanoista.
Tarkkana pitää siis olla, jos haluaa, että oma teksti näyttää siltä kuin kuvittelemme sen muiden silmissä näyttävän. Erillisiksi osiksi kirjoitettu yhdyssana kun voi vaikuttaa heikentävästi tekstin ymmärrettävyyteen. Muistetaan siis perusyhdyssanoja koskeva sääntö:
Jos yhteen liittyvistä sanoista ensimmäinen on perusmuodossa eli nominatiivissa oleva substantiivi, kokonaisuus muodostaa aina yhdyssanan.
Tippaleivässä on parasta rapeus! (EI: Tippa leivässä on parasta rapeus!)
Oletko vielä vappukunnossa? (EI: Oletko vielä vappu kunnossa?)
Pulahdus jääkylmään altaaseen tekee hyvää. (EI: Pulahdus jää kylmään altaaseen tekee hyvää.)
Tekstiviestitellään piknikistä! (EI: Teksti viestitellään piknikistä!)
Jostain syystä huomaamme yhdyssanavirheet helposti toisten teksteistä. Ei niistä silti kannata irvailla: yhdyssanojen tapauksessa pilkka nimittäin sattuu jossain vaiheessa myös omaan nilkkaan.
Yhdyssana vai ei: rantakuntoon vai ranta kuntoon?
Tyypillinen yhdyssana koostuu kahdesta substantiivista, joista ensimmäinen on perusmuodossa eli nominatiivissa. Yhdistelmällä on oma merkityksensä, joka voi olla konkreettinen tai kuvallinen.
Yhdyssana vai ei?
Kooste kaikista Kielitoimiston ohjepankin yhdyssanaohjeista.