Säädöskieltä ja tieteellisiä tekstejä yhdistää se, että ne eivät avaudu yhtä helposti ja samalla tavalla kaikille. Kielikellon syyskuun kattauksessa pureudutaan siihen, kuinka tieto voidaan parhaiten muuttaa ymmärrykseksi.

Laki ja sen lukija

Lakien ja säädösten kieltä pidetään yleisesti vaikeaselkoisena. Mistä vaikeus syntyy ja miten eri lukijaryhmät ymmärtävät säädöstekstejä? Joanna Rydzewska-Siemiątkowska kirjoittaa osana Säädöskielen ymmärtäminen -hanketta tehdyn verkkokyselyn tuloksista. Käy ilmi, että asiantuntijat ja maallikot turvautuvat eri strategioihin lakitekstien ymmärtämispulmissa.

Riitta Suominen lähestyi hankkeessa samoja kysymyksiä käytettävyystestauksen avulla. Lakitekstejä lukiessaan koehenkilöt kommentoivat tekstipiirteitä, jotka liittyivät sanoman selkeyteen, tekstin rakenteeseen, sanastoon, virkerakenteeseen ja silmäiltävyyteen. Esimerkiksi oudot termit voivat murentaa lukijan hallinnantunnetta.

Tieto ja sen yleistajuistaja

Tutkimustietoa tuotetaan valtavia määriä, mutta viestintäkanavien ja -muotojen seassa se kilpailee näkyvyydestä monenlaisten näkökulmien ja mielipiteiden kanssa. Elina Vitikka kirjoittaa artikkelissaan tieteen yleistajuistamisen merkityksestä.

Yleistajuistajan on tärkeää osoittaa, mikä esitetystä tiedosta perustuu tutkimukseen ja mikä ei. Toisaalta on tärkeää myös kurkottaa rajojen yli ja luoda keskustelua eri näkökulmien edustajien välille: yleistajuistamista voikin ajatella niin sanottuna kaksisuuntaisena rajatyönä.

Kielikello siirtyi maaliskuussa 2024 jatkuvaan julkaisutahtiin. Lehden ilmestymisviesti muuttui samalla uutiskirjeeksi, johon kootaan edeltävien kuukausien aikana julkaistut jutut. Uutiskirje lähetetään nelisen kertaa vuodessa. 

Jaa