Ennen heinäkuun lopun helteitä suomalaiset sekosivat japanilaisista pikku otuksista, pokémoneista. Maailmanlaajuisen ilmiön aiheuttanut Pokémon Go ‑mobiilipeli on laukaissut meilläkin suorastaan maanisen taskuhirviöjahdin.

Nimitys pokémon tulee japanin kautta englannin sanoista pocket (= tasku) ja monster (= hirviö). Suomessa käytetään joskus suoraa käännöstä taskuhirviö. Kyse on siis taskukokoisista mielikuvitushahmoista, joilla on pelissä omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Pokémon-peleissä jujuna on kerätä erilaisia taskuhirviöitä ja kouluttaa niitä taistelemaan muiden pelaajien pokémoneja vastaan. Aikaisemmin tämä on tehty konsolipelin maailmassa tai keräilykortteja ostamalla ja vaihtamalla. Pokémon Go -pelissä taskuhirviöitä pyydystetään GPS-paikannusta hyödyntäen. Otuksia etsitään kännykän avulla niin sanotussa täydennetyssä todellisuudessa eli aivan tavallisessa ympäristössä, johon on lisätty tietokoneella tuotettuja elementtejä. Kun taskuhirviö löytyy, sen voi napata kännykän kameralla.

Kotisohvalta pokémonjahti eli poketus ei onnistu, joten pelaajien on hankkiuduttava ulkosalle. Peliä onkin kiitelty siitä, että se on houkutellut pelaajat tietokoneidensa ääreltä ihmisten ilmoille. Toisaalta vaaratilanteiltakaan ei ole vältytty, kun kännykkäänsä tuijottavat pokettajat vaeltavat Pikachu-hahmon perässä vaikka ojaan tai allikkoon.

Jaa