Syyhy määritellään yleiskieltä kuvaavassa Kielitoimiston sanakirjassa syyhypunkin aiheuttamaksi voimakkaasti kutiavaksi ihotaudiksi. Sanakirja mainitsee myös sanan kuvallisen käytön: mennä syyhyttä saunaan. Lausahduksella viitataan siihen, että joku kerjää ikävyyksiä tai sekaantuu syyttä suotta johonkin, josta koituu itselle harmia.
Lausahdus on tuttu sananparsistakin. Esimerkiksi Evijärvellä on sanailtu, että Ei sitä pitäisi mennä syyhymättä saunaan.
Näinä ankeina aikoina Suomessa varmasti mennään päntiönään syyhyttä saunaan. Mutta myös syyhyssä saunaan ja suorastaan syyhysaunaan. Monilla verkkosivuistoilla on jaettu syyhyn itsehoito-ohjeita, joissa neuvotaan muun muassa saunottamaan vuodevaatteita loisen karkottamiseksi. Syyhypunkin aiheuttamaan viheliäiseen ihotautiin eli scabiekseen on viitattu lehdistössä muun muassa sanoilla epidemia, vitsaus – ja syyhyinferno.
Millä sen kihkun sais pois?
Valitettavasti Suomen murteiden sanakirja ei ole hakusanoissaan vielä s-kirjaimessa asti, mutta syyhystä toki löytyy esimerkkejä joidenkin sanojen selitteistä. Syyhy mainitaan sana-artikkeleissa kihelmä, kihinä, kiho, kihu, kiihku ja kupina. Kaikki nämä ovat syyhyn tai kutinan synonyymejä eri murteissa. Esimerkiksi Isojoella on sanottu, että Kynsi eukko mun selekääni – – millä sen kihkun sais sieltä pois.
Syyhyn paikkoja on myös suomalaisissa sananparsissa. Esimerkiksi Paltamosta on merkittty muistiin tällainen: Yltyy kun Pahalan muorin persiessä syyhy.
Syyhyämissanat (syyhy, syyhyä, syyhytä jne.) ovat ehkä deskriptiivistä sanastoa, jolloin ne olisivat verrattavissa sellaisiin ääntä jäljitteleviin sanoihin kuin sihistä ja kihistä. Vastaavaa sanastoa on myös suomen sukukielissä.
Mutta entä jos sormet syyhyävät?
Syyhystä on vaikea keksiä mitään myönteistä sanottavaa. Inferno! Se on loppu ny.
Mutta toisaalta. Sormien syyhyämiseen viitataan useimmiten hyvinkin myönteisissä yhteyksissä. Kielitoimiston sanakirjan esimerkki kertoo olennaisen: Sormeni syyhyävät [= haluan kovasti] päästä työhön käsiksi. Tai vaikka sinne saunaan.