Uudissanataulu-videoblogi palaa kesätauolta! Vlogin kolmannessa osassa Kielitoimiston sanakirjan toimittajat Ilona Paajanen ja Minna Pyhälahti käsittelevät satokato-sanaa sekä yhdysverbeiksi kutsuttua sanatyyppiä.

Vlogin alussa Minna Pyhälahti kertoo sään vaikutuksesta sanastoon. Heinäkuun pitkä, käristävä helle eli paikallaan pysynyt hellekupu tai käristyskupoli vahingoitti viljelyksiä ja aiheutti satokadon. Uudissanataulun elokuun sanakin liittyy säähän.

Erikoinen satokato

Elokuun alkupuolella Helsingin Sanomissa käsiteltiin maanviljelijöiden ahdinkoa ja sitä, että satokato ei onneksi enää Suomessa johda katastrofiin. Aiemminhan näin huono sato olisi aiheuttanut nälänhädän, kun viime vuonnakin sato oli huono. Nykyään on kuitenkin helpompi säilyttää elintarvikkeita ja kuljettaa niitä paikasta toiseen.

Satokato on siitä erikoinen sananvalinta, että siinä on melkein kaksi kertaa sama asia. Jälkiosa kato on Kielitoimiston sanakirjassa selitetty sadon tuhoutumiseksi epäedullisten sääolojen takia. Eli tässä tapauksessa kato riittäisi yksinkin.

Toinen satokato-sanaa käyttäneistä Helsingin Sanomien toimittajista kertoi, että hän toki tietää pelkällä kadolla viitattavan huonoon satoon. Satokato kuulemma kuitenkin rimmaa mukavasti ja avaa asian yhdellä sanalla heillekin, joille maatalouden asiat eivät ole niin tuttuja.

Sananvalinnassa on siis ajateltu, että tällainen toistava rakenne korostaa ja selventää asiaa. Sanassa on vakavasta aiheesta huolimatta sanoilla leikittelyä eli tässä tapauksessa riimittelyä.

Pelto. Kuva: Kuva-Plugi.
Satokadoton ohrasato. Kuva: Kuva-Plugi.

Tehovalvoa, pikaladata, kestovaippailla

Vlogin jälkipuolella Ilona Paajanen kertoo sanastaneensa koulujen alkaessa Aamulehdestä verbin tehovalvoa. Sillä viitattiin liikenteen tehovalvontaan, jota poliisi teki koulujen läheisyydessä lasten turvallisuuden takia. Toinen rakenteeltaan samantyyppinen sana on esimerkiksi penkkipunnertaa. Salilla kävijöille verbi on ollut tuttu jo pitkään.

Tällainen syntytapa on hyvin tavallinen uudissanoille. Pohjana on jokin yhdyssana, joka on yleensä vakiintunut neutraaliin kielenkäyttöön. Esimerkiksi substantiivi tehovalvonta on synnyttänyt verbin tehovalvoa.

Jos tällaisia yhdysverbejä yrittää karttaa, syntyy etenkin puheessa melko kömpelöitä muotoiluja: ”Poliisi suorittaa liikenteen tehovalvontaa” tai ”joku runttasi penkkipunnerruksia”. On luontevaa, että asia pyritään ilmaisemaan lyhyemmin: liikennettä tehovalvotaanjoku penkkipunnersi.

Muita viime aikoina talteen napattuja yhdysverbejä ovat muun muassa pikaladata (puhuttaessa sähköauton pikalatauksesta) ja arkiset ilmaukset kestovaippailla ja kantoliinailla, siis ’käyttää vauvalla kestovaippoja’ ja ’kantaa vauvaa kantoliinassa’.

Videolla käsitellyt sanat ovat niin sanottuja taulusanoja: kielenkäytön värikkäitä tulokkaita, joita kotuslaiset ovat kirjanneet yhteiseen vapaamuotoiseen uudissanatauluunsa. Taulusanoista vain todella harvat vakiintuvat kieleen. Valtaosa ei siis koskaan päädy Kielitoimiston sanakirjaan, mutta ne kertovat kielen jatkuvasta liikkeestä.

Penkkipunnerrusta kuntosali Nautiluksella vuonna 1982. Kuva: Harri Ahola. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0.
Mies penkkipunnertaa. Kuva: Harri Ahola. Helsingin kaupunginmuseo.

Jaa