Siirry sisältöön

Kielitoimiston sanakirja on laajin ja ajantasaisin yksikielinen suomen kielen sanakirja. Siinä on yli 100 000 hakusanaa, ja se kuvaa suomen nykyisen yleiskielen keskeiset sanavarat. Sanakirjaa toimitetaan Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotus).

Kielitoimiston sanakirja antaa tietoa sanojen merkityksistä, oikeinkirjoituksesta, ääntämisestä, taivutuksesta ja tyylisävyistä sekä sanojen käytöstä ja käyttöyhteyksistä. Sanakirja on siis myös kieliopas. Se tukeutuu kannanotoissaan suomen kielen lautakunnan päätöksiin.

Kielitoimiston sanakirja pohjautuu Kotimaisten kielten keskuksen laajoihin, jatkuvasti kartutettaviin nykysuomen sana-aineistoihin. Siitä on julkaistu sekä sähköisiä että painettuja versioita. Sähköinen Kielitoimiston sanakirja on syntynyt Kotimaisten kielten keskuksen ja Kielikone Oy:n yhteistyönä. Vuonna 2014 sanakirja alkoi ilmestyä ilmaisena verkkoversiona, jota päivitetään vuoden tai kahden välein.

Yleinen, vakiintunut ja tyypillinen sana

Sanakirja pyrkii kuvaamaan sitä, mikä on kielessä yleistä, vakiintunutta ja tyypillistä. Sekin, mikä on harvinaista tai tilapäistä, kuuluu kieleen vaikka ei sanakirjaan. 

Kielitoimiston sanakirjan logokuva ja teksti. Suunnittelu: Poutapilvi.
Kielitoimiston sanakirjan logo. Suunnittelu: Poutapilvi.

Kieli tai kielenkäyttö myös muuttuu jatkuvasti. Siitä, että jotakin sanaa ei ole sanakirjassa, ei voi tehdä sellaista päätelmää, ettei sanaa ole olemassa tai ettei sitä ole ”hyväksytty” sanakirjaan. Myöskään tyylilajimerkintä ei ole ohje siitä, miten sanaa tulisi käyttää, vaan kuvaus siitä, millaisissa yhteyksissä sanaa yleensä käytetään.

Mihinkään sanakirjaan ei voi sisällyttää kaikkia kielen sanoja. Esimerkiksi yhdyssanoja ja johdoksia voidaan muodostaa suomen kielessä lähes rajattomasti. Hakusanoiksi on valittu näistä sanatyypeistä vain merkityksensä ja käyttönsä kannalta keskeisimmät, ja ne antavat mallia muiden sanojen muodostamiselle.

Vierassanoja, arkikieltä ja erikoisalojen termejä

Keskeisen sanaston lisäksi sanakirjassa on mukana harvinaisempiakin sanoja: sanakirjan käyttäjä etsii usein tietoa vierassanoista ja muista ilmauksista, jotka eivät ole kaikille tuttuja. Yleiskielisten sanojen ohella hakusanoina on erikoisalojen termejä, lähinnä sellaisia, jotka esiintyvät usein joukkoviestimissä.

Hakusanoina on myös esimerkiksi arkikielisiksi luonnehdittuja sanoja; niitä käytetään paitsi puhutussa kielessä myös asiatyyliä epämuodollisemmassa ja rennommassa kirjoitetussa kielessä. Lisäksi mukana on joitakin laajasti käytettyjä slangi- ja murresanoja.


Jaa