Siirry sisältöön

Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotus) toimitetaan laajoja sanakirjoja, jotka kuvaavat muun muassa yleiskieltä, murteita ja vanhaa kirjasuomea. Kielivalikoimakin on laaja: suomi, ruotsi, karjala, viro ja niin sanotut maahanmuuttajakielet.

Yksittäisissä verkkosanakirjoissa on omat kehittyneet hakutoiminnallisuutensa, mutta tältä sivulta pääset yhdestä luukusta valtaosaan Kotuksen verkkosanakirjoista. Kirjoita hakukenttään hakemasi sana tai merkkijono ja saat tulokseksi listauksen eri sanakirjojen hakusanaosumista. Listatut sanat toimivat linkkeinä sanakirjojen sana-artikkeleihin. Jos haluat hakea vain tietyistä sanakirjoista, valitse haluamasi hakulähteet.


Sanakirjojen omat haut


Ajankohtaista sanakirja-asiaa kotus.fi-sivustolla

Kuukauden sana joulukuussa 2024 on joulukuusilento

Joulukuusilento näkyi taivaalla ja uutisotsikoissa.
Kuukauden sana

Vuosi pulkassa – sanat paketissa

Vuoden 2024 sanapoiminnot on julkaistu.

Joulua varten kyllä valmistetaan, kaikki iloksi hankitaan!

Jouluruokaa ruumiille ja sielulle vanhassa kirjasuomessa.

Arkiston aarre

Yli 1 200 kirjoituksen kolumniaarrearkussa on paljon myös sanakirjoihin liittyvää asiaa. Aarrearkun kirjoitukset ovat vuosilta 1996–2023.

Joulukuusen koriste. Kuva: Vesa Heikkinen, Kotus.
Auvo ja muita joululaulujen vieraita sanoja

Sana lienee germaanista alkuperää, ja sen muinaisnorjalaisella vastineella on merkitykset ’onni, (jumalallinen) apu, turva’.

Kun esimerkiksi laulussa Arkihuolesi kaikki heitä kerrotaan, että ”syttyi siunattu joulutähti yöhön maailman raskaaseen, hohde määrätön siitä lähti, viel on auvona ihmisten”, alamme ihmetellä, mitä auvo on. Sanakirjoista (mm. Kielitoimiston sanakirjasta) on tietysti apua: merkitys on (ylätyylissä) ’onni, ihanuus, riemu’.



Jaa