Siirry sisältöön

Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotus) toimitetaan laajoja sanakirjoja, jotka kuvaavat muun muassa yleiskieltä, murteita ja vanhaa kirjasuomea. Kielivalikoimakin on laaja: suomi, ruotsi, karjala, viro ja niin sanotut maahanmuuttajakielet.

Yksittäisissä verkkosanakirjoissa on omat kehittyneet hakutoiminnallisuutensa, mutta tältä sivulta pääset yhdestä luukusta valtaosaan Kotuksen verkkosanakirjoista. Kirjoita hakukenttään hakemasi sana tai merkkijono ja saat tulokseksi listauksen eri sanakirjojen hakusanaosumista. Oletuksena on haku kaikista alla luetelluista sanakirjoista. Listatut sanat toimivat linkkeinä sanakirjojen sana-artikkeleihin. Jos haluat hakea vain tietyistä sanakirjoista, valitse haluamasi hakulähteet.


Sanakirjojen omat haut


Ajankohtaista sanakirja-asiaa kotus.fi-sivustolla

Ystävänpäivä, kaverinpäivä

Onko kaveri sittenkään vain kaveri?

Miten ajassa liikuttiin vanhassa kirjasuomessa?

Tiedekioskilla liikuttiin aiheesta ja vuosisadasta toiseen.

Kuukauden sana joulukuussa 2024 on joulukuusilento

Joulukuusilento näkyi taivaalla ja uutisotsikoissa.
Kuukauden sana

Arkiston aarre

Yli 1 200 kirjoituksen kolumniaarrearkussa on paljon myös sanakirjoihin liittyvää asiaa. Aarrearkun kirjoitukset ovat vuosilta 1996–2023.

Latte-kahvi Kuva Hanna Hämäläinen Kotus
Uudet sanat Kielitoimiston sanakirjassa

Kaikki sanakirjan uudet sanat eivät uusia olekaan.

Uutta sanastoa syntyy kieleen nykyisin tiheään tahtiin, mutta kaikki sanat eivät tule jäädäkseen. Tilapäisiksi osoittautuvia on joukossa paljon, vaikea vain on ennustaa, mikä on pysyvää. Toisaalta ne sanat, jotka saavat pysyvän sijan, kotiutuvat usein kieleen niin nopeasti, ettei niitä muutaman vuoden kuluttua osaa enää uutena pitääkään. Niinpä monet niistä Kielitoimiston sanakirjan sanoista, joita ei ole ollut edellisissä sanakirjoissa, tuntuvat jo vanhoilta: vaikea ajatella, ettei meillä aina ole ollut veroehdotustasähköpostiosoitetta tai tekstiviestiä.



Jaa