Suomen murteiden sanakirjan käsikirjoitusta kirjottaessani törmäsin mielenkiintoiseen sanaan notuli. Suomen murteiden sana-arkistossa sanasta on tietoja hyvin pieneltä ja kohtalaisen tarkkarajaiselta alueelta Satakunnasta: sana esiintyy Eurajoella, Kokemäellä, Nakkilassa, Kullaalla, Ulvilassa, Porissa ja Laviassa.

Sanalla notuli on monenlaisia merkityksiä. Kokemäellä äiti on antanut määräyksiä: Kyl se äiti meillel lujetteli notuleita mitä meen täytyy tehrä. Ulvilassa on haluttu selvittää vuosiluku: Kattos sää ko paremmi näät, paljonko nuat notulit tekkee. Porilaist prohtaamist -murresanakirjassa sana mainitaan merkityksessä ’leima, merkintä, numero’.

Sanan notuli alkuperä on arvoitus. Voisiko sanassa olla jälkiä tai vaikutusta ruotsin sanasta not, joka perustuu alkuaan latinan sanaan nota ’merkki, kirjain, nuotti, reunahuomautus’? Kyseisestä ruotsin kielen sanasta suomen kirjakieleen on lainattu sana nootti, joka merkitsee ’alaviitettä, huomautusta’ ja toisaalta myös ’hallituksen kirjallista tiedonantoa toisen valtion hallitukselle’. Murteisiin virallisesta kielenkäytöstä omaksutut sanat voivat joskus lähteä muodoltaan ja merkitykseltään omille teilleen.

Tutustu Suomen murteiden sanakirjaan ja etsi vaikka oman paikkakuntasi murresanoja sanakirjan tarkennetussa haussa. Verkossa on tällä hetkellä sana-artikkelit a–lööveri.

Notuli-sanalippuja. Suomen murteiden sana-arkisto, Kotus.

Jaa