Ystävyys ja ystävälliset ihmiset ovat jättäneet jälkensä nimistöön. Nimiarkistoon kootuissa paikannimissä näkyvät myös lemmenleikit ja rakkaus.
Ystävyys
Ystävyys, Toivo ja Rakkaus ovat saaria, jotka sijaitsevat Leppävirran Hupunniemen edustalla. Näihin nimiin ja muihin samanaiheisiin voi tutustua Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkiston kokoelmissa. Räisälästä tiedetään Ystävä-niminen lahti ja hyvä apaja, Jämsästä Ystävä-Kallen aho ja Pyhäselältä Ystävä-Pekan rinne.
Nimilipuissa joihinkin nimiin liittyy tarina. Esimerkiksi Sortavalan Ystävänlaiturissa pidettiin Ystävä-nimistä laivaa, ja Pyhännän Ystävämäen varren talossa asui vieraitakin ystävikseen kutsunut rouva.
Rakkaus ja lempi
Nimiarkistossa on ystäväaiheisten nimien lisäksi rakkauteen liittyviä nimiä, kuten Rakkaanveljenpelto, Rakkaan Erkin aho, Rakkausmäki ja Rakkaussaari. Rakastuneittenkivellä ja Rakkaudentuolissa mahtui juuri ja juuri istumaan pareittain. Rakkauden päämäärä (puu) oli nuorten kohtauspaikka, kuten Rakkaudenkallio ja Rakkaudenalttarikin (kallioniemeke), jonne nuorten kerrotaan kaivertaneen nimensä. Vähän raadollisemminkin rakkaudesta kertovia nimiä on, kuten Rakkaudenhauta (hautamuistomerkki), Rakkaudenmutkat (tie), Rakkaudenraunio(t)-saari ja Rakkaudenportaat, joita on kuvailtu pitkiksi ja vaivalloisiksi.
Suomen luonto on tarjonnut mitä moninaisimpia rakastavaisten kohtaamispaikkoja Rakkaudenladosta Rakkausrotkoon. Erityisen paljon on erilaisia metsäpolkuja ja teitä. Rakkaus ja lempiminen ovat synnyttäneet myös Lemmen-alkuisia nimiä, kuten Lemmenkallioita, Lemmenkiviä ja Lemmenkujia.
Rakkaus- ja Lemmen-alkuiset nimet ovat paitsi leikitteleviä, myös todisteita yhteisestä rakkaudesta, kuten Jalasjärven maapalsta Lemmenkääly. Lempiaihe on päässyt asuinalueidenkin nimiin. Jääsken Lemmenlaaksoon kerrotaan muuttaneen aikanaan paljon nuoria pareja. Kemissä on kutsuttu omakotialuetta Lemmenlaaksoksi.
Vanhan Lemmen-alkuisen paikannimen tausta saattaa olla muukin kuin rakkaus. Inarin Lemmenjoki esimerkiksi pohjautunee inarinsaamenkieliseen nimeen, jonka merkitys jää hämäräksi. Askaisten Lempisaaren kylä ja kartano sijaitsevat puolestaan samannimisellä entisellä saarella. Nimen kerrotaan viittaavan Lempoisten kylään. Lempi-nimi, kuten talo nimeltä Lempi, voi olla myös henkilönnimipohjainen tai se saattaa viitata suosittuun paikkaan.
Sydän
Rakkauden symboli sydän näkyy paikannimistössä siten, että joidenkin Sydän-alkuisten paikkojen kerrotaan saaneen vertauskuvallisen nimensä sydämen muodon tai pienen koon perusteella, kuten Sydänlampien, Sydänlähteen ja Sydänkallion. Pääosin Sydän-alku (murteissa syrän, syän, syvän, sydän, sytän ja sylän) viitannee kuitenkin sijaintiin: paikka on metsän keskellä, sisimmässä, tai syrjäinen, asumaton ja synkkäkin takamaa (esimerkiksi Sydänmaa, Sydänkorpi, Sydänhuuhta).
Kokoelmista löytyy kuitenkin myös Sydänkävynlampi Suomussalmelta. Sydänkäpy on tullut kirjakieleen Kalevalasta, jossa sana on merkinnyt konkreettista sydäntä mutta myös jo kuvaannollisesti mielitiettyä ja lemmittyä. Molemmat merkitykset esiintyvät myös suomen murteissa.