Vastaus

Suomi-sanan alkuperästä on vuosisatojen mittaan oltu monta mieltä. Aikoinaan sanaa on yhdistelty esimerkiksi sanoihin suo tai suomu. Nämä yhdistelyt on osoitettu virheellisiksi. Sittemmin erilaiset laina-alkuperää puoltavat selitykset ovat herättäneet vilkasta keskustelua, eikä täysin yksimielistä kannatusta saanutta selitystä vielä ole löytynyt.

Petri Kallion vuonna 1998 esittämää teoriaa, jonka mukaan kyseessä olisi hyvin vanha indoeurooppalaisesta juuresta kehittynyt sana, pidettiin varsin varteenotettavana. Nyttemmin Kallio on muuttanut näkemystään ja esittänyt uuden teorian Suomen alkuperästä. Sen mukaan suomalaisten ja saamelaisten omakieliset nimitykset suomi ja sápmi palautuisivat yhteiseen lähtömuotoon *sämä. Tällä sanalla olisi alkuaan viitattu sekä suomen että saamen puhujiin. Sanan varhaisemmassa historiassa riittää kuitenkin edelleen tutkimista.

Aikaisemmin ajateltiin, että saamelaisten omakielinen nimitys olisi samaa alkuperää kuin Häme, mutta Kallion mukaan Häme saattaakin olla lainaa kantasaamesta. Tätä oletusta tukee sekin tieto, että nykyisen Hämeen alueella oli aikoinaan saamenkielistä asutusta.

Jaa