Kysyjä: ”Saattohoito on kaunis ja lämmin sana, jonka merkityksen jokainen ymmärtää. Sen synonyymit ja lähikäsitteet kalskahtavat teknisiltä ja kylmiltä: terminaalihoito, palliatiivinen hoito. Milloin sana saattohoito ilmestyi suomen kieleen? Tiedetäänkö, kuka sen on luonut?”
Kotimaisten kielten keskuksen (Kotuksen) Nykysuomen sana-arkiston vanhimmat tiedot saattohoito-sanasta ovat vuodelta 1986. Ensimmäinen näyttää olevan Helsingin Sanomista 31.1.1986 otsikon Tiedonjulkistamiseen jaettiin apurahat alla:
Aalto Kirsti (työr.): Saattohoito-kirjaan 8 500 mk.
Samana vuonna ilmestyikin kyseinen kirja nimellä Saattohoito. Lähimmäisenä kuolevalle.
Aamulehdessä 20.9.1986, ilmeisesti edellä mainitun kirjan ilmestyttyä, kirjoitettiin:
Saattohoito on uutta suomen kieltä. Se korvaa hospice- ja terminaalihoito-sanoja. Saattohoito tarkoittaa yhteistä matkaa, mukanaoloa ihmisen elämänkaaren loppupäässä.
Arkistotietomme eivät vastaa kysymykseen saattohoito-sanan keksijästä. Voisikohan hän olla juuri rovasti Kirsti Aalto, joka siis kirjoitti kirjan saattohoidosta vuonna 1986?
Vastaaja: Kielitoimiston sanakirjan toimitus
Muokattu 12.11.2020: Sanakirjan toimitus sai myöhemmin Kirsti Aallolta tiedon, että sanan on keksinyt Saattohoito-kirjan kirjoittaneen työryhmän jäsen, juristi Timo Arjas.