Vastaus

Sukunimi Niinistö perustuu toisaalta asumukseen nimeen, toisaalta sitä on otettu käyttöön uudisnimenä 1900-luvun alussa. Niinistö-nimisistä taloista on tietoja 1700- ja 1800-luvuilta esimerkiksi Alavudelta, Janakkalasta ja Laukaasta. Talonnimestä on tullut sen asukkaiden sukunimi.

Suurena nimenmuuttovuonna 1906 sukunimensä suomalaistivat Niinistöksi muun muassa Lindell, Fröjdman, Lindström, Nikander ja Lindblad. Tuolloin oli muodikasta valita suomenkielinen nimi, joka sisältää jonkin luontoon liittyvän sanan ja jonkin johtimen.

Nimen Niinistö alkuosa viittaa niinipuuhun, joka tarkoittaa metsälehmusta. Metsälehmuksesta on valmistettu niiniköyttä ja -säkkejä sekä luokkeja. Luokki on hevosen valjaisiin kuuluva osa.

Nimeen sisältyvä -stö on kollektiivijohdin, ja -sto/stö-sanat merkitsevät yleensä jonkin joukon muodostamaa kokonaisuutta. Paikannimenä Niinistö siis merkitsee paikkaa, jossa kasvaa niinipuita. 1900-luvun alussa -sto/stö-johtimesta tuli yksi suosituista uudissukunimissä käytetyistä johtimista.

Muita puuaiheisia -sto/stö-nimiä ovat esimerkiksi KoivistoKuusistoLepistöHaavisto ja Tammisto. Myös niillä on yleensä kahtalainen alkuperä: osin sukunimet perustuvat talon tai muun paikan nimeen, osin niitä on otettu uudisniminä.

Lähteet

Jaa