Vastaus

Vaikuttaisi siltä, että alkuaan kuppikunta olisi viitannut konkreettisesti saman pöydän ympärillä aterioiviin, siis yleensä saman perheen jäseniin. Kuppeja ovat olleet ruokailuastiat: nehän olivat ennen usein kulhomaisia tai maljamaisia. Suomen murteiden sana-arkistossa vanhin tieto sanasta kuppikunta on vuodelta 1914, ja merkitys on ’pöytäkunta’. Luultavasti sana on tunnettu aikaisemminkin, mutta vanhimmat murrearkiston tiedot ovat muutenkin 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta. Nykysuomen sanakirjan arkiston vanhimmat tiedot sanasta ovat 1930-luvulta, ja niissä näytetään useimmiten viitattavan poliittisiin kuppikuntiin.

Kuppikuntaa vanhempi aika lailla samaa merkitsevä sana on kattilakunta. Sillä tarkoitetaan myös perhettä, ruokakuntaa. Sana mainitaan myös Vanhan kirjasuomen sanakirjassa, ja tietoja on 1700-luvulta alkaen. Lähtökohtana on tässäkin ollut konkreettinen tilanne: samasta kattilasta syövät eli yleensä perhe.

Tällaisia erilaisia -kuntia on vanhassa kielenkäytössä ja murteissa ollut paljon muitakin. Näissä kunnalla viitataan johonkin joukkoon tai seurueeseen (perhekunta, pahnakunta, veljeskunta, nuottakunta jne.).

Jaa