Vastaus

Sana koivu kuuluu tosiaan suomen kielen vanhimpiin uralilaisiin perintösanoihin, ja sillä on samaa tarkoittavia vastineita samojedikielissä asti.

Hieskoivun alkuosa hies- kuuluu samaan sanueeseen kuin hiki. Sama hies-alkuhan on esimerkiksi hiki-sanasta johdetulla verbillä hiestyä. Hieskoivun nimen on arveltu liittyvän siihen, että se kasvaa kosteammalla, hikevämmällä maalla kuin rauduskoivu. Hikevä maa on kosteutta paremmin pidättävää ja yleensä hietapohjaista.

Murteissa hieskoivua on nimitetty myös hikikoivuksi, hikiäiseksi tai hikiäiskoivuksi. On oltu sitä mieltä, että hieskoivun oksista ei saa kunnollista saunavastaa, sillä lehdet liimautuvat märkään ihoon ja tuntuvat limaisilta. Vasta oli parempi tehdä rauduskoivusta.

Rauduskoivun nimen alkuosa on sukua sanalle rauta. Sama alkuosa on myös esimerkiksi laajalti Itä- ja Pohjois-Suomen murteissa käytetyssä kovan, kirkkaan ja kiinteän jään eli teräsjään nimityksessä raudusjää. On voitu myös puhua pelkästä rauduksesta, jolloin on tarkoitettu joko rauduskoivua tai teräsjäätä. Murteissa rauduskoivua on sanottu myös raudaskoivuksi, raudakseksi, rautakoivuksi tai rautiaiskoivuksi. Nimitykset viittaavat luultavasti rauduskoivun puuaineksen kovuuteen.

Jaa