Vastaus

Vastaus vie kauas niin ajallisesti kuin sanojen merkityksenkin kannalta. Sana on lainattu ruotsin sanasta kapellmästare, joka puolestaan on peräisin saksan sanasta Kapellmeister. Ruotsin kapell ja saksan Kapelle tarkoittavat sekä kapellia eli orkesteria että kappelia, ja sana kappeli onkin tullut ruotsista suomeen jo 1600-luvulla. Sana kapelli taas tuli suomeen paljon myöhemmin, 1800-luvulla, ilmeisesti juuri ruotsin ammattinimikkeen kapellmästare siivellä, eikä sitä nykykielessä enää juuri tunneta itsenäisenä sanana.

Lähtökohta on keskiajan latinassa, jossa sanan capella (tai cappella) myöhäisin merkitys on ’kuoro’. Tämä merkitys on säilynyt italian kielessä, jossa tunnetaan ilmaus a cappella. Se tarkoittaa musiikkiesitystä, jossa ei käytetä soittimia, vaan vain lauluääniä. Kuoron merkitys on kehittynyt paikasta, jossa pienimuotoista musiikkia esitettiin, eli kappelista. Pienen pyhätön merkitys taas perustuu yleistykseen: alkuperäinen ”kappeli” oli paikka, jossa Pyhän Martinus Toursilaisen viittaa säilytettiin. Latinan sana cap(p)ella onkin alun perin ’pieni viitta, kaapu’, ja se on johdettu viittaa ja päähinettä tarkoittavasta sanasta cap(p)a (mistä myös suomen kaapu).

Samoin kuin cap(p)ella myös latinan magister on kulkeutunut suomeen kahdessa muodossa ja hieman eri aikoina. Latinan magister on opettaja, neuvoja ja esimies. Se on johdos sanasta magis, jonka merkitys on ’enemmän, suuremmin’; magister on siis ”ylhäisemmässä asemassa oleva”. Ruotsiin latinan magister on tullut kahteen kertaan. Ensin saatu mästare lainautui suomeen muodossa mestari; myöhemmin tullut latinan mukainen magister sai suomessa muodon maisteri.

Jaa