Vastaus

Kaino on suomalaisuuskauden etunimiä. Se on mielletty toivenimeksi, kuten Jalo. Toivenimi kuvastaa vanhempien toiveita lapsen luonteesta. Sana kaino tarkoittaa yleiskielessä ’ujoa, arkaa’ mutta myös ’vaatimatonta’. Vaatimattomuutta on pidetty meillä hyveenä.

Vanhin kastetieto etunimestä on vuodelta 1857. Nimi on esiintynyt jo I. E. Sjömanin Kauno-annakassa vuonna 1864 ja myöhemmin Kansanvalistusseuran kalenterissa vuonna 1883. Viralliseen almanakkaan Kaino otettiin ensimmäisen kerran vuonna 1908. Nimipäivää on vietetty 18. helmikuuta vuodesta 1929.

Kaino on tunnettu sekä naisten että miesten nimenä. Se on ollut naisennimenä Kansanvalistusseuran kalenterissa mutta käytössä kuitenkin hieman yleisempi miehennimenä. Kaino-nimen levikki on ainakin aiemmin jakautunut sukupuolen mukaan: Vaasan ja Viipurin läänit ovat olleet naispuolisten Kainojen pääalueita, kun taas miespuolisia Kainoja on syntynyt erityisesti Turun ja Porin läänissä. 1960-luvun jälkeen nimeä on annettu huomattavasti aiempaa vähemmän.

Nimipäivät © Yliopiston almanakkatoimisto

Jaa