Vastaus

Aloitan ruotsin kielestä, koska sana kadetti on mitä ilmeisimmin tullut suomen kieleen ruotsin kautta.

Svenska Akademiens ordbokissa kerrotaan, että 1600- ja 1700-luvuilla sanaa olisi käytetty ulkomaisista – siis ei ruotsalaisista eikä suomalaisista – aatelisperheiden nuoremmista pojista, joilla ei ollut perintöoikeutta maaomaisuuteen ja jotka siksi joutuivat hakeutumaan valtion tai kirkon palvelukseen. Tähän merkityksen liittyy vain pari lähdeviitettä, joten kovin yleistä sanan kadett tällainen käyttö ei liene ollut. Siinä upseerioppilaan merkityksessä, jonka nykyäänkin tunnemme,  varhaisin lähdeviite on aatelissäädyn valtiopäiväpöytäkirjaan vuodelta 1739.

Sitten suomen kieleen. Sanaa kadetti ei löydy pelkiltään Vanhan kirjasuomen sanakirjan lähteinä olevista teksteistä eli vuotta 1810 varhaisemmista suomeksi painetuista lähteistä. Yksi sanan varhaisimpia ellei varhaisin esiintymä sanomalehdessä on vuodelta 1840 Oulun Wiikko-Sanomien tulipalouutisessa Haminasta:

Onneksi owat kuitenki Kaupunnin kumpasetki Kirkot ja Kadettein huoneet, ynnä 18 pienempää taloa, säästyneet.

Sen sijaan yhdyssana kadettikoulu (kirjoitusasussa Cadetti-Schoulu) esiintyy kaksi kertaa jo vuodelta 1800 olevassa asetuksessa (Punctit, Joista Kuningl. Maj:ti Armosa on tahtonut Waldakunnan Säädyille tiedon andaa). Ensimmäinen maininta liittyy Kustaa III:n suunnitelmaan kadettikoulun perustamisesta. Kadettikoulu, Kungliga krigsakademien, perustettiinkin Karlsbergin linnaan Solnaan, mutta vasta Kustaa III:n kuoleman jälkeen.

Toinen maininta koskee Suomessa toiminutta Haapaniemen kadettikoulua:

Se wähembi Cadetti-Schoulu, kuin kauwan aika sitten on ollut rakettu Hapaniemesä Sawon maalla, ja Sodan jälken jällens ylöswirwotettin, on ‒ ‒ tullut jotakin, uloslewitetyxi sen kautta että yxi suurembi luku, kuin ennen, Maakunnan nuorukaisista sallitan, että yhtä sowitettun kohtullista maxoa wastan siellä nautita ylöskaswattamisen

VastaajaVanhan kirjasuomen sanakirjan toimitus

Jaa