Johannes Kastajan syntymän muistoa on juhlittu kristinuskossa jo 400-luvulta lähtien. Suomeen juhla yleistyi keskiajalla nimellä juhannus ja korvasi vanhan pakanallisen ajan juhlan, joskin juhannukseen sisältyy edelleenkin pakanallisia elementtejä.
Sana juhannus perustuu siis miehennimeen Johannes, jonka taustalla on hebrealainen nimi Jochanan ’Jahve on armollinen’. Raamatun Johannes Kastaja sekä apostoli Johannes ovat saaneet lukuisia kaimoja nimimuunnoksineen ympäri kristityn maailman.
Johanneksen sisarnimi on Johanna, joka sekin on saanut eri muunnoksia.
Suomeen Johannes-nimi on kulkeutunut sekä lännen katolisen että idän ortodoksisen kirkon kautta, osaksi valmiina muunnoksina, joista on syntynyt taas uusia variaatioita. Nimiarkiston henkilönnimikokoelmasta löytyy Johannes-nimelle toista sataa varianttia, joista suurin osa on esitetty oheisessa kuvassa.
Osa nimimuunnoksista on nykyään virallisia nimiä, osa on hävinnyt kutsumanimenä kokonaan tai säilynyt lähinnä sukunimissä ja talonnimissä. Nimiarkiston kokoelmista käy ilmi, että varsinkin menneinä aikoina Johannesta on kutsuttu eri nimivarianteilla eri-ikäisenä ja erilaisissa yhteyksissä.
Esimerkiksi Yläneeltä on seuraava kokoelmatieto: ”Isäni nimi oli Johannes. Lapsena häntä kutsuttiin nimellä Jannu, poikamiehenä toveripiirissä Jussi, naimisissa hän oli Janne. Nimensä hän kirjoitti Juho ja vanhana miehenä hän oli Juha.”
Juhani on ollut yleisimpiä Johannes-nimen variantteja. Se on säilyttänyt suosionsa miestennimien joukossa kolmitavuisuutensa vuoksi lähinnä toisena etunimenä. Suosiota ehkä lisäsi aikoinaan Seitsemän veljeksen Juhani ja kirjailija Juhani Aho.
Jussi-nimi on vakiintunut Suomessa jo 1300-luvun lopulla. Nimiarkiston henkilönnimikokoelmissa Jussi-nimen mainitaan tosin vielä 1900-luvun alussa olleen hieman halventava, vaikkakin usein käytetty kutsumanimi. Nykyään Suomen kansalaisista on viralliselta nimeltään Jusseja noin 24 000.
Talonnimiä
Monet talot ovat saaneet nimensä talon ensimmäisen isännän mukaan. Eri aikoina syntyneitä Jussiloita, Juholoita ja Hannuloita on ympäri Suomea. Nimiarkiston paikannimikokoelmissa mainitaan esimerkiksi Kuusjoella kantatalo Junttila, jonka nimen katsotaan tulleen sen ensimmäisen isännän Juha Jaakonpojan ristimänimen muunnoksesta Juntti ja Mynämäessä kantatalo Junttila, jonka isännäksi on vuonna 1691 merkitty Johan Johansson. Usein talonnimet ovat myöhemmin siirtyneet sukunimen tehtävään. Esimerkiksi Junttila-sukunimen haltijoita on nykyisin runsas 1 900, Jussila-nimen runsas 8 000 ja Hannula-nimen vajaa 6 000.
Pitäjän nimi Johannes
Karjalankannaksella Johanneksen pitäjän nimi on lähtöisin Pyhästä Johanneksesta, jolle kappeliseurakunnan kirkko oli pyhitetty. Vuoden 1655 asiakirjassa mainitaan tuon Viipurin pitäjän kappelin entinen nimi Cackis Capell (Kakin kappeli), mutta jo 1700-luvun alun kirkonkirjoissa nimi on St. Johannes församling ja enää sulkeissa mainitaan Cackis församling.
Esimerkkejä Nimiarkiston henkilönnimikokoelmasta vuodelta 1958
Lasta voidaan nimittää nimillä Juhani, Johannes ja Hannes. Aikuista nuorta miestä Jussi, Jukka, Hannes. Arvokkaampaa sanotaan Juho. Vanhempia miehiä kutsutaan nimellä Juhana. (Joutseno)
Kutsumanimet Juhana, Juho, Janne, Hannes ja Jussi. Jussi oli edellä mainituista nimistä kaikkein yleisin vaikka sillä oli vähän halveksiva leima, se oli melkein kuin haukkumanimi. Ei sitä mielellään lausuttu asianomaisen kuullen. 1800-luvun lopussa oli lapsuuteni kodissa kestinä Jussi-niminen mies. Hänen vaimonsa sanoi aina, kun kuuli sitä Jussiksi sanottavan: ”Mehtässä on Jussi, myllyssä on pussi mutta ihmisen poika on Juhana.” (Kangasniemi)
Jussi on nuoren pojan nimi. Jusu ja Juna ovat hyväilynimiä, mutta jos poika oli nahjusmainen sai hän koko ikänsä olla Juna tai Jusu. Juho on aikuisen miehen nimi. Juhana on vanhan ja arvokkaan nimi. Iivana on venäläinen Juho-nimi, samoin Vantka siitä jokapäiväistetty. Johannes-nimikään ei ole tuntematon. Juho-nimi oli muotinimiä Kivennavalla. Joka talossa oli ainakin yksi Juho, parhaassa talossa kaksi kolmekin. (Kivennapa)
Nimet Johannes, Juhannes ja Juhanni ovat nimiä joita yleisesti käytetään nuorista 20 ikävuoteen saakka. Juho, Jussi, Jukka ja Junno ovat täysi-ikäisten miesten nimiä niitä käytetään vanhuuteen asti eli koko elämän. Jumpo on haukkumanimitys. John, Jani ja Janne on Amerikassa käyneet ruvenneet käyttämään täällä Suomessa. Ivan ja Iivana-nimet ovat Salmin siirtolaiset tuoneet mukanaan, mutta näitä nimiä ei yleisesti käytetä vanhain paikkakuntalaisten kesken. (Kyyjärvi)
Muunnoksena Jussi ja Hannes sekä leikillisessä ja hellittelevässä mielessä Junna, vanhana miehenä yleisesti Juntti. (Sodankylä)