Sanalla haapa on vastineita kaikissa itämerensuomalaisissa kielissä, ja kaikissa nimitys tarkoittaa nimenomaan haapaa (esimerkiksi viron haab). Aikaisemmin haapaa on pidetty varsin vanhana perintösanana, jolla olisi sukulaisia paitsi saamelaiskielissä myös hieman kauempana marin kielessä. Nykytutkimuksen mukaan itämerensuomalaiset sanat eivät kuitenkaan sovi äänteellisesti yhteen saamelaiskielten eivätkä marin sanojen kanssa.
Äänteellisesti samantapaisia haavan nimityksiä on myös useassa muussa Euroopan kielessä (esimerkiksi ruotsin asp, saksan Espe, latvian apse), joten nykyään pidetäänkin mahdollisena, että sekä uralilaisten, germaanisten että balttilaisten kielten sanat olisivat rinnakkaisia lainoja jostakin aikaa sitten kadonneesta kielestä.
Linnunnimi haapana ja ruuhta tarkoittava haapio ovat johdoksia sanasta haapa. Haapanakoiraan höyhenpuvun värityksen on ajateltu loka-marraskuusta kesäkuun loppuun muistuttavan haavan kuorta (koiraalla on sulkasato kesäkuussa). Haapio taas on koverrettu haapatukista.