Sana edesmennyt esiintyy ensi kerran suomenkielisessä kirjallisuudessa Mikael Agricolan teoksessa Käsikiria Castesta ia muista Christikunnan menoista, joka ilmestyi vuona 1549. Sana esiintyy kohdassa, jossa puhutaan kuolemasta, ja se merkitsee siis ’kuollutta’. Agricola käytti esikuvinaan ruotsalaisia, saksalaisia ja latinalaisia tekstejä, ja sana edesmennytkin on niin sanottu käännöslaina. Se tarkoittaa ”pois t. edellä mennyttä”, ja nykypuhuja voisi ajatella sen olevan tavallaan kuvailmaus. Vainajista ja kuolemisesta puhuttaessa sellainen on aika tavallista: nukkua pois, lähteä, karkeammista ilmauksista puhumattakaan.
Sanalla edesmennyt on ollut vanhassa kirjakielessä myös merkitys ’kulunut, päättynyt, (ajassa) mennyt; äsken tai viimeksi kulunut, tapahtunut’. On voitu puhua esimerkiksi edesmenneestä vuodesta tai päivästä.
Vanhassa kielessä on muitakin edes- alkuisia sanoja: edesauttaa ’edistää’, edeskatsoa ’pitää huolta; varata’, edeskäypä ’tarjoilija’; nykyäänkin tunnetaan vielä ainakin edesottamus ja edesvastuu.