Mulla on ollu juttua yhen jätkän kans, se asuu sadan kilsan päässä, ollaan nähty pari kertaa ja yleensä snäppäillään lähes päivittäin. (Demi-lehden keskustelupalsta)

Tässä nimimerkki Katari kirjoittaa snäppäilemisestä eli Snapchat-sovelluksen käyttämisestä; käytössä on myös verbi snäpätä. Sovelluksen käyttäjät voivat lähettää toisilleen tekstiä, videoita, piirustuksia ja valokuvia. Kuvat ja videot tuhoutuvat määräajan jälkeen.

Katsoin – hieman ihmetellen – Robinin haastattelua, jossa hän kertoi snäppäilevänsä musiikin tahdissa. Myös kesän Apu-lehdessä snäppäiltiin:

Vanhempi poika, pian armeijaan suuntaava Leevi ei ole äidin [Laura Voutilainen] kuuluisuudesta moksiskaan. Nuorempi Veeti, saattaa salassa snäppäillä, kun äiti ajaa autoa tai tanssii kotikeittiössä musiikin tahtiin. – Mutta olen iloinen siitä, että en ole enää nolo! Jossain vaiheessa olin Leeville noloin asia koko maailmassa, laulaja muistelee. (Apu)

Snäppäilyä. Kuva: Minna Pyhälahti, Kotus.
Snäppäilyä. Kuva: Minna Pyhälahti, Kotus.

Ahaa, snäppäily merkitsee siis muutakin kuin Snapchatin käyttämistä! Kyseessä on sormien napsuttelu musiikin soidessa.

Niin, milloin olet viimeksi kuullut, että joku napsuttelee sormiaan musiikin soidessa? Kuulostaako se kenties jotenkin vanhanaikaiselta?

Lankuttaa: päällystää lankuilla ja jumpata

Meille kaikille lienee tuttua, että joillakin sanoilla on kaksi merkitystä (tai useampiakin):

Snäppäillä voi siis tarkoittaa Snapchat-sovelluksen käyttämistä tai sormien napsuttelua musiikin tahtiin. Samoin lankuttaa tarkoittaa lankuilla päällystämistä ja vuoraamista, mutta myös vatsalihaksia kehittävän jumppaliikkeen tekemistä: vartalo on ns. lankussa eli vaaka-asennossa suoraksi jännittyneenä käsivarsien tai käsivarsien ja jalkaterien varassa. Lankutus vahvistaa keskivartalon lihaksia. Jumppaajan vaihtoehtoina on ainakin peruslankku, kylkilankku ja siltalankku.

Eeppistä matskua!

Vielä yksi esimerkki sanan kahdesta merkityksestä:

Eeppinen tarkoitti ensin epiikkaan kuuluvaa, kertovaa (eeppinen runo, eeppinen romaani). Nykyään sillä on myös toinen, englannista lainautunut merkitys, joka otettiin mukaan Kielitoimiston sanakirjan versioon vuonna 2016:

ark. valtava, suunnaton; mahtava, järisyttävä; loistava, upea. Eeppisiin mittoihin paisuva skandaali. Bändin eeppinen soundi.

Eeppinen matsku voi olla siis kertovaa tai mahtavaa materiaalia, aineistoa.

Miten pysyä muutosten perässä?

Maailma muuttuu, sanat muuttuvat, merkitykset muuttuvat! Olen usein ihmetellyt, miten esimerkiksi Ruotsissa asuvat suomenkieliset pysyvät perässä näissä sanojen muuttumisissa, kun siinä on Suomessa asuvallakin tekemistä.

Ruotsinsuomalaisten onneksi on olemassa Kieliviesti, neljästi vuodessa ilmestyvä ruotsinsuomalainen kielenhuoltolehti. Siinä on Sanavinkki-palsta, jossa selitetään muun muassa viime kesän trendisana sormihyrrä. Lehdessä on lisäksi jo vuosia julkaistu palstaa Uudissanaterveisiä Kielitoimistosta, jossa esitellään aina kymmenen ajankohtaista suomen kielen sanaa.

Kaikkien apuna, vapaasti verkossa luettavissa, on Kielitoimiston sanakirja. Sieltä uudetkin merkitykset avautuvat verkonkäyttäjälle vaivatta – tosin eivät ole siellä välttämättä heti uuden merkityksen ilmaannuttua käyttöön: sanakirjaa päivitetään vuoden tai kahden välein.


Jaa