Joidenkin sanojen elämä jatkuu vuosikymmenestä toiseen. Jotkut taas ovat hetken todella aktiivisessa käytössä mutta vaipuvat pian unohduksen uneen.

Yksi tapa päästä tutustumaan aiempien vuosien muotisanoihin on lukea Kotuksen vanhoja sanapoimintoja. Niitä on koottu verkkosivuillemme vuosittain jo vuodesta 2010 lähtien. 

Sanapoimintolistat ovat siis eri asia kuin Kielitoimiston sanakirja: sanakirja kuvaa vakiintunutta sanastoa, listat taas kunkin vuoden tilapäisempiä sanoja.

Vuoden sanoja ennen vuotta 2010 puolestaan löytää Otavan painetuista Mitä missä milloin -kirjoista. Uudissanat kirjaan kokosi pitkään Kotuksen kielenhuoltaja Riitta Eronen. Nykyään niistä vastaa kollegani, sanakirjantoimittaja Ilona Paajanen.

Kotuksen verkkosivujen sanapoimintojen listoista näkee nopeasti, minä vuonna mikin sana on ollut pinnalla. Yhtä kiinnostavaa on nähdä, miten moni sana on jäänyt nopeastikin pois käytöstä. Vaikkei kenties aivan kokonaan, niin ainakin harvan kynään tai suuhun.

Jojo 1950-luvulta. Kuva: Lusto, Suomen Metsämuseo. CC BY 4.0.
Sormihyrrän historiallinen kollega, jojo, ajalta ennen sanapoimintoja. Kuva: Suomen metsämuseo Lusto. CC BY 4.0(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Vuosien 2010–2016 unohdetut sanat

Listasin sanoja, jotka ovat olleet hetken todella yleisiä, mutta nyt niitä käyttää vain jokunen. Kaikki alla olevat selitteet ovat vuoden sanapoimintojen listoista, ja linkki kunkin vuoden listaan löytyy tämän jutun lopusta.

vuosi 2010: jepa (slangia) kiva, hyvä

2011: krepperia kreppejä eli (täytettyjä) ohukaisia tarjoava ravintola tai kioski

2012: sukkanuttura nuttura, jonka tukena on sukka tai sukasta tai sukkahousuista leikattu kappale

2013: änkkäri (ark.) Angry Birds -tuote

2014: metsuriseksuaali (leik.) rennosti esim. villa- tai flanellipaitaan pukeutuva parrakas mies, joka tyyli-ihanteena on syrjäyttänyt huolitellun ns. metroseksuaali-miehen

2015: iterointi Juha Sipilän hallitusneuvotteluissa käyttämä sana, jolla tarkoitetaan menetelmää, jossa ongelman ratkaisu tarkentuu työskentelyjaksoissa vähitellen ja tuottaa hieman edellistä tuotosta valmiimman lopputuloksen

2016: poke-kakkupokekakku (engl. poke ’tökkiä’) kakku, jonka paistuneeseen pintaan tökitään reikiä, jotka täytetään hillolla tms.

Mainitut sanat ovat siis nykyään aika harvinaisia. Sen sijaan esimerkiksi vuoden 2010 sanapoimintolistan aluehallintovirastot ja kukkahattutädit jatkavat edelleen edesottamuksiaan. 

Vuoden 2011 listan somesta eli sosiaalisesta mediasta puhuttiin koko ajan ja puhutaan edelleen. Sana oli siis vuonna 2011 uusi – ja niin yleinen, että eräs silloinen tuttavani kertoi oksentavansa, jos vielä kerrankin kuulee koko somesta.

Monet nopeasti unohtuvista sanoista vaikuttavat liittyvän poliitikkojen puheisiin, kuten silloisen pääministerin Juha Sipilän iterointi, taikka erilaisiin muoteihin, oli kyseessä sitten ruoka, hiukset tai vaatteet. Krepperioita ei enää pahemmin näe,

Vuosien 2017–2023 unohdetut sanat

Tässä lisää eri vuosien sanoja, joita nykyään harvoin näkee ja kuulee:

vuosi 2017: ramu (slg., lyh. < ragemutsi) raivoava äiti

2018: hyteHYTE (lyh.) hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

2019: valevegaani henkilö, joka ei ole vegaani mutta esiintyy vegaanina

2020: jäljityssovellus älypuhelimeen ladattava sovellus, johon koronaan sairastunut voi ilmoittaa tiedon sairastumisestaan. Sovellus seuraa älypuhelinten kohtaamisia ja lähettää tarvittaessa ilmoituksen altistumisesta. Suomessa käytettävä sovellus on nimeltään Koronavilkku.

2021: rokoteshoppailu koronarokotteen valikoiminen itselleen sen valmistaneen lääkeyrityksen perusteella

2022: lammikkohousutlätäkköhousut (engl. puddle pants) ylipitkät housut, joiden leveät lahkeet laskeutuvat jalkaterän ympärille ikään kuin lammikoksi

2023: Barbenheimer yhteisnimitys samaan aikaan ensi-illassa olleille, suuren suosion saavuttaneille Barbie- ja Oppenheimer-elokuville

Unohdettujen sanojen joukkoon sitä vastoin ei kuulu vuoden 2018 mikromuovi, joka on edelleen erittäin yleinen. Sana on ollut pinnalla, kun viime aikoina mikromuovia on löydetty jopa ihmisen verestä, kiveksistä, istukasta ja rintamaidosta. Mikromuovi-sanan "vanhuus" yllätti, samoin kuin sähkötupakasta käytetyn vapen "nuoruus": jälkimmäinen nousi esiin vasta vuonna 2022. 

Isoihin ilmiöihin liittyvät sanat päätyvät sanalistoille itsestään selvästi. Korona näkyy vuoden 2020 ja 2021 listoilla jäljityssovelluksessa ja rokoteshoppailussa.

Sanapoimintolistamme ilmestyy myös vuoden 2024 lopussa. Monet kansalaiset ja median edustajat kertovat odottavansa poimintoja aina innokkaasti. Ja kuten edeltä toivottavasti näkyy, erinomaista ajankuvaa ne luovatkin!

Kukkahattutäti? Kuva: Minna Pyhälahti, Kotus.

Jaa