Suomen kielen lautakunta on antanut 8.3.2021 suosituksen poliittisten puolueiden nimistä. Suosituksen mukaan nimien käytettävyyteen olisi syytä kiinnittää huomiota jo silloin, kun puolueiden nimiä muodostetaan ja niistä päätetään. Lautakunta kannustaa uusia puolueennimiä muodostettaessa siihen, että nimi olisi sellaisenaan myös luonteva käyttönimi tai että siitä olisi helppo muodostaa riittävän yksilöivä käyttönimi.
Käyttönimellä tarkoitetaan pienellä alkukirjaimella kirjoitettavaa epävirallista nimeä, kuten kokoomus (Kansallinen Kokoomus) ja vihreät (Vihreä liitto). Käyttönimet ovat tavallisesti virallista nimeä lyhyempiä ja sujuvampia tekstissä ja puheessa.
Jos sujuvaa käyttönimeä ei ole, käytä virallista nimeä
Osa viime vuosikymmeninä rekisteröityjen puolueiden nimistä on kuitenkin rakenteeltaan sellaisia, ettei käyttönimen muodostaminen niistä ole kielellisesti yksinkertaista (Köyhien Asialla, Muutos 2011, Liike Nyt, Suomen Kansa Ensin, Tasapainon puolesta – IPU). Siksi lautakunta päivitti lisäksi aiempaa suositustaan puolueiden käyttönimien muodostamisesta.
Uuden suosituksen mukaan puolueesta voidaan selvyyden vuoksi käyttää isolla alkukirjaimella kirjoitettavaa virallista nimeä niissä tapauksissa, joissa virallisesta nimestä on nimen rakenteen vuoksi vaikea muodostaa helppokäyttöistä ja tunnistettavaa käyttönimeä (esimerkiksi Suomen kansa ensin, Tasapainon puolesta – IPU).
Liike Nyt -puolueesta
Lautakunnan suosituksen perusteella Kotimaisten kielten keskus on muuttanut aiempaa suositustaan Liike Nyt -puolueen käyttönimestä. Aiemmin suositellun käyttönimen nyt-liike sijasta on myös tästä puolueesta selvyyden vuoksi suositeltavaa käyttää isolla alkukirjaimella kirjoitettavaa virallista nimeä: Liike Nyt (taivutus: Liike Nyt -puolueessa tai arkisemmin Liike Nytissä). Tämä on myös puolueen itse toivoma tapa.
Lisätietoja
Jaakko Leino, lautakunnan puheenjohtaja
jaakko.leino[ät]helsinki.fi
0400 626 273
Sari Maamies, lautakunnan sihteeri
sari.maamies[ät]kotus.fi
0295 333 255
Puolueiden nimet ja lyhenteet
Puolueiden viralliset nimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella ja samalla tavoin kuin ne on merkitty puoluerekisteriin. Yleensä mediassa kuitenkin käytetään puolueen lyhyempää, epävirallista nimeä, joka kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.