Ranskan presidentti François Hollanden parisuhde on ollut otsikoissa. Valérie Trierweiler on nimetty uutisotsikoissa muun muassa puolisoksi, avopuolisoksi, elämänkumppaniksi ja kumppaniksi – näin myös saman lehden eri uutisissa.
Vakavasti otettavan suhteen osapuolia kutsutaan nykyään mitä moninaisimmilla nimityksillä. On puolisoita, avopuolisoita, kumppaneita, elinkumppaneita, elämäntovereita, elämänkumppaneita, partnereita, vaimoja, avovaimoja, miehiä, aviomiehiä, naisystäviä ja miesystäviä.
Netissä haetaan elämänkumppania. Vähän aikaa sitten eräs mies kertoi ottavansa matkaseuraksi mukaan elämänkumppaninsa. Syntyi hämmennys: kumpaa sukupuolta kumppani on? Miksei mies puhunut naisystävästään, jos parisuhteessa ei asuta yhdessä? Neutraali ilmaus on tasa-arvoinen, mutta joskus myös epäselvä.
Sukupuolineutraali avioliitto varmaan vähitellen muuttaa suhtautumista parisuhteen osapuolten nimityksiin. Toisaalta yhdessä asuminenkaan ei välttämättä luo eroja niiden välille, kuten Hollanden ja Trierweilerin tapauksen uutisoinnista huomaa.
Erilaiset suhteet ja liitot ovat tulleet jäädäkseen. Sen sijaan nimitykset suhteille tai niiden osapuolille eivät näytä pysyvän kehityksen perässä. Jokainen keksii oman nimityksensä tai käyttää omasta mielestään sopivinta.
Parisuhteen osapuolten eri nimityksillä on sävyeroja, jotka luovat mielikuvia suhteen laadusta. Nimitysten merkityserot taas vaikuttavat tällä hetkellä varsin hämäriltä. Selkeys niissä vaikuttaisi mielikuviin, toivottavasti niin että mielikuvat olisivat positiivisia tai ainakin neutraaleja. Olisiko asiauutisoinnissa kuitenkin hyvä pitää jonkinlainen yhteinen linja?
Terävästi-palstalla julkaistaan vierailevien kirjoittajien tekstejä ja Kotus-blogin lukijoiden keskustelunavausehdotuksiin perustuvia blogimerkintöjä. Ehdotuksia voi lähettää palautelomakkeella. Palstantekstit eivät edusta blogitoimituksen näkemyksiä saati Kotuksen virallista kantaa.