Kuntavaalit siirtyivät kesäkuulle, mutta puolueista kirjoitetaan paljon jo nyt. Virallisten nimien lisäksi puolueisiin viitataan lyhenteillä ja epävirallisilla käyttönimillä. Kielitoimiston ohjepankissa on luettelo puolueiden virallisista nimistä, lyhenteistä, vakiintuneista käyttönimistä ja jäsenyyslyhenteistä (linkki jutun lopussa).

Virallinen nimi vai käyttönimi?

Puolueen virallista nimeä käytetään esimerkiksi puolueohjelmassa. Viralliset nimet kirjoitetaan puoluerekisteriin merkityssä muodossa (kuitenkin ilman lyhennettä rp. ’rekisteröity puolue’):

Kansallinen Kokoomus
Perussuomalaiset
Suomen Keskusta
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Vasemmistoliitto
Vihreä liitto

Esimerkiksi mediassa on vakiintunut tapa käyttää epävirallisia käyttönimiä, joiden tarkoitus on olla virallista nimeä sujuvampia tekstissä ja puheessa. Joillakin puolueilla käyttönimi on kuitenkin sama kuin virallinen nimi. Käyttönimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

kokoomus
perussuomalaiset
keskusta
sosiaalidemokraatit
vasemmistoliitto
vihreät

Joillekin uudemmille puolueille ei ole vakiintunut käyttönimeä, ja sellaisen muodostaminen puolueen virallisesta nimestä voi olla kielellisesti hankalaa. Suomen kielen lautakunnan maaliskuussa 2021 antaman suosituksen mukaan puolueesta voi tällöin käyttää isolla alkukirjaimella kirjoitettavaa virallista nimeä. Virallista nimeä voi käyttää, vaikka samassa tekstissä olisi pienellä alkukirjaimella kirjoitettavia käyttönimiä.

Jos virallista nimeä on hankala taivuttaa, sen perään voi lisätä sanan puolue: Liike Nyt -puolueen.

Milloin lyhenne?

Puolueiden nimien lyhenteitä käytetään esimerkiksi taulukoissa. Koska lyhenteet on muodostettu puolueen virallisesta nimestä, ne kirjoitetaan isolla alkukirjaimella:

Lib. (Liberaalipuolue ‒ Vapaus valita)
Sin. (Sininen tulevaisuus)

Jos lyhenne luetaan kirjaimittain (koo-dee, är-koo-pee), se kirjoitetaan kokonaan isoilla kirjaimilla eikä loppuun tule pistettä:

KD (Suomen Kristillisdemokraatit)
RKP (Suomen ruotsalainen kansanpuolue)

Juoksevassa tekstissä kannattaa lyhenteen sijaan käyttää käyttönimeä tai virallista nimeä.

Jäsenen nimitys ja lyhenne

Puolueen jäsenyyden voi ilmaista puolueen nimestä riippuen eri tavoin. Joistakin nimistä voi muodostaa jäsenyyttä ilmaisevan sanan johtimella -lainen, -läinen:

keskustalainen, kokoomuslainen, vasemmistoliittolainen
RKP:läinen, SDP:läinen

Aina voi myös käyttää sanaa jäsen. Joistakin puolueiden nimistä se onkin ainoa kielellisesti luonteva vaihtoehto.

feministisen puolueen jäsen
Liike Nyt -puolueen jäsen

Sosiaalidemokraattien jäsenistä käytetään myös nimitystä sosiaalidemokraatti ja kristillisdemokraattien jäsenistä nimitystä kristillisdemokraatti.

Kun kirjoitetaan yksittäisistä puolueen jäsenistä, nimen jäljessä käytetään usein myös puolueen ilmaisevaa jäsenyyslyhennettä. Jäsenyyslyhenne kirjoitetaan aina pienellä alkukirjaimella, koska se ei ole puolueen nimen lyhenne.

Sanna Marin (sd.)
Pekka Haavisto (vihr.)

Sitoutumattoman ehdokkaan nimen jäljessä käytetään lyhennettä sit. (piste lopussa).

Jaa